SAD i Britanija o Hongkongu, kritike iz Rusije i Kine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2020, 08:28

SAD i Britanija o Hongkongu, kritike iz Rusije i Kine

SAD i Velika Britanija pokrenule su u petak u Savetu bezbednosti UN pitanje plana Kine da uvede novi zakon o bezbednosti u Hongkongu, na šta su Kina i Rusija kasnije uzvratile kritikama na račun SAD zbog prekomerene upotrebe sile protiv Afroamerikanaca u toj zemlji.

Ambasador Kine u UN Žang Džun naveo je u saopštenju, nakon sednice SB UN, da bi SAD i Britanija trebalo da gledaju svoja posla.

"Bilo kakav pokušaj korišćenja Hongkonga radi mešanja u unutrašnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslove Kine je osuđen na propast", poručio je Džun.

Kako prenosi Rojters, predstavnici 15 članica Saveta bezbednosti neformalno su razgovarali o situaciji u Hongkongu tokom zatvorenog virtuelnog sastanka, koji je održan u tom formatu nakon što se Kina usprotivila pozivu SAD na održavanje otvorenog formalnog sastanka, tvrdeći da se ne radi o pitanju međunarodnog mira i bezbednosti.

Američka ambasadorka Keli Kraft upitala je okupljene da li će zauzeti "častan stav kako bi odbranili ljudska prava i dostojanstveni način života koji uživaju i zaslužuju milioni građana Hongkonga".

"Ili ćemo dopustiti kineskoj Komunističkoj partiji da krši međunarodno pravo i silom nameće svoju volju narodu Hongkonga", upitala je Kraft.

Britanski ambasador u UN Džonatan Alen rekao je da bi zakon mogao da ograniči slobode na koje se Kina obavezala da će ih poštovati u skladu sa međunarodnim pravom.

"Takođe smo izuzetno zabrinuti da će to pogoršati postojeće duboke podele u Hongkongu", rekao je Alen.

Ruske i kineske diplomate odgovorile su kritikama na račun SAD zbog ubistva nenaoružanog Afroamerikanca u Mineapolisu tokom policijske intervencije koji se, kako se vidi na jednom video snimku, borio za dah dok mu je policajac kolenom pritiskao vrat, kao i načinom na koji su SAD odgovorile na nemire u tom gradu.

"Zašto uskraćuje Kini pravo da obnovi mir i red u Hongkongu, dok brutalno rasteruje gomile ljudi kod kuće?", upitao je na Tviteru zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanskij nakon sednice Saveta bezbednosti UN.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prepucavanje SAD i Kine oko toga ko krši ljudska prava

Izvor: Radio 021, 30.Maj.2020

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija otvorile su, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pitanje namere Kine da nametne nova bezbednosna pravila u Hongkongu, čime su podstakle Kinu i Rusiju da kritikuju SAD zbog preterane upotrebe sile protiv Afroamerikanaca...Savet bezbednosti...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.