Rusija predala Srbiji 19 tenkova T-72MS i 20 oklopnih transportera BRDM-2MS

Izvor: Vostok.rs, 23.Maj.2021, 17:33

Rusija predala Srbiji 19 tenkova T-72MS i 20 oklopnih transportera BRDM-2MS

Rusija je Srbiji predala 19 tenkova T-72MS i 20 oklopnih transportera BRDM-2MS, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije za RIA Novosti. Ceremonija predaje vojne opreme održana je u Nišu, a prisustvovali su joj ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko. „Ruska strana predala je danas Srbiji 19 tenkova T-72MS i 20 oklopnih transportera BRDM-2MS, a zajedno sa prethodno predatom opremom, završen je transfer 30 tenkova i 30 oklopnih transportera prema sporazumu o vojnoj saradnji", rekao je portparol Ministarstva odbrane Srbije pukovnik Mihailo Zogović. Za popodne je planiran pokazni dan zajedničkih vežbi ruskih specijalnih snaga i 72. specijalne brigade srpske vojske u vojnom kompleksu Orešac na severoistoku Beograda.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, tokom posete Moskvi 16. aprila, rekao je da Srbija ne vidi prepreke za nastavak vojno-tehničke saradnje sa Rusijom. Prethodno je predsednik Aleksandar Vučić rekao da srpske vlasti razmišljaju o novim nabavkama naoružanja nakon kupovine četiri helikoptera Mi-35 od Ruske Federacije. Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin, sada ministar unutrašnjih poslova, i komanda republičkih oružanih snaga u julu 2020. godine pregledali su 56 vozila UAZ Patriot kupljenih prošle godine u Rusiji. Srbija je najveći uvoznik ruskog naoružanja i vojne opreme u Evropu. Ranije je republika kupila od Rusije sedam helikoptera Mi-17 i Mi-35, a takođe je na poklon dobila šest lovaca MiG-29 i tenkove T-72MS i oklopne transportere BRDM-2MS. Beograd je takođe kupio raketne sisteme PVO Pancir-S1 od Ruske Federacije.   

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.