Rusija će u UN-u pokrenuti pitanje američkih pretenzija na resurse Meseca

Izvor: Vostok.rs, 27.Okt.2020, 15:54

Rusija će u UN-u pokrenuti pitanje američkih pretenzija na resurse Meseca

Rusija će u Ujedinjenim nacijama pokrenuti pitanje američkih pretenzija na resurse Meseca, prenose RIA Novosti saopštenje „Roskosmosa“. Odgovarajuća tačka uvrštena je u dnevni red sednice Pravnog pododbora Komiteta UN-a za mirnu upotrebu kosmosa. Napominje se da će sledeći sastanak na ovu temu biti održan u aprilu 2021. godine. Prošlog proleća Donald Tramp potpisao je ukaz kojim se "osigurava" pravo Amerikanaca da kopaju kosmičke resurse, te je naložio da o ovom pitanju razgovaraju sa drugim zemljama, bez Rusije. Inicijativa koju je najavila Bela kuća u "Roskosmosu" nazvana je agresivnom i štetnom za međunarodnu saradnju. Član 11. Sporazuma o aktivnostima država na Mesecu i drugim nebeskim telima, koji je odobrila Generalna skupština UN-a 1979. godine, kaže: „Mesec ne podleže nacionalnom prisvajanju, proglašenjem suvereniteta, upotrebom ili okupacijom, niti bilo kojim drugim sredstvima“. Ni SAD ni SSSR, a kasnije ni Rusija, nisu ratifikovali ovaj dokument. Pored toga, ništa se u njemu ne govori o učešću komercijalnih struktura.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Rusi pokreću pitanje prava Amerikanaca na Mesec

Izvor: B92, 27.Okt.2020

Rusija će u Ujedinjenim nacijama pokrenuti pitanje američkih pretenzija na Mesečeve resurse, saopštila je pres-služba "Roskosmosa" za Sputnjik..."Odgovarajuća tačka stavljena je na dnevni red sednice (pravnog pododbora Komiteta UN za mirnu upotrebu svemira)", precizirala je ruska državna korporacija...Prema...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.