Petnaest zemalja EU uvezle jaja kontaminirana insekticidom

Izvor: N1 televizija, 11.Avg.2017, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petnaest zemalja EU uvezle jaja kontaminirana insekticidom

Petnaest zemalja EU, kao i Hong Kong i Švajcarska, uvezle su jaja kontaminirana insekticidom fipronilom, saopštila je Evropska komisija, piše BBC.

Evropska komisija će održati sastanak s ministrima i regulatornim telima 26. septembra.

Šef za sigurnost hrane Evropske komisije pozvao je sve zemlje da "prestanu da krive i napadaju" jedne druge za to ko je kriv. U Evropi se vodi polemika o tome koliko dugo belgijski i holandski organi znaju o kontaminaciji. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<

Za jaja, koja dolaze uglavnom iz Holandije, utvrđeno je da sadrže štetni pesticid koji je EU zabranila za upotrebu u prehrambenoj industriji.

Vitenis Andriukaitis, evropski komesar za zdravlje i sigurnost hrane, rekao je da bi trebalo da prestane da se upire prstom u to ko je kriv za ovakvu situaciju i da treba smiriti situaciju i "naučiti lekciju iz ovoga".

 "Naš zajednički posao i naš prioritet sada je upravljanje situacijom, prikupljanje informacija, fokusiranje na analizu i pouke koje treba izvući u cilju poboljšanja sistema i sprečavanja kriminalnih aktivnosti", saopštio je Andriukaitis.

U četvrtak su istražitelji uhapsili dvojicu ljudi tokom pretresa kompanija u Holandiji i Belgiji.

Britanske vlasti saopštile su da je u Ujedinjeno Kraljevstvo poslato oko 700.000 potencijalno zatrovanih jaja sa holandskih farmi, u odnosu na raniju procenu od 21.000 jaja. No, Agencija za standard hrane (FSA) je saopštila da je malo verovatno da postoji rizik za javno zdravlje.

Supermarketi u Belgiji, Holandiji i Nemačkoj povukli su milione jaja od prodaje.

Srbija nije uvozila jaja iz Holandije i građani ne moraju da brinu, rečeno je ranije u Ministarstvu poljoprivrede Srbije.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sedamnaest zemalja uvezlo jaja kontaminirana insekticidom

Izvor: N1 televizija, 11.Avg.2017

Petnaest zemalja Evropske unije, kao i Hong Kong i Švajcarska, uvezle su jaja kontaminirana insekticidom fipronilom, saopštila je Evropska komisija, piše BBC...Nadležni ministri zemalja članica Evropske unije će se sastati idućeg meseca da razmotre posledice afere sa kontaminiranim jajima, preneo...

Nastavak na N1 televizija...

Ministri EU održaće sastanak povodom afere sa jajima

Izvor: N1 televizija, 11.Avg.2017

Petnaest zemalja Evropske unije, kao i Hong Kong i Švajcarska, uvezle su jaja kontaminirana insekticidom fipronilom, saopštila je Evropska komisija, piše BBC...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.