Pentagon: Mala šteta od podataka na Vikiliksu

Izvor: Blic, 16.Okt.2010, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pentagon: Mala šteta od podataka na Vikiliksu

Nijedan obaveštajni izvor niti metodi rada američke vojske nisu kompromitovani objavljivanjem na internetu tajnih izveštaja iz rata u Avganistanu, koje je objavio veb sajt Vikiliks, zaključak je Pentagona.

Vojska, međutim, smatra da bi oni i dalje mogli značajno naškoditi američkim bezbedosnim interesima.

Ta procena, sadržana u pismu ministra odbrane Roberta Gejtsa, kako je preneo AP, nagoveštava da se neka od najvećih strahovanja američke adminsitracije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << povodom objavljivanja skoro 77.000 tajnih ratnih izveštaja, dosad nisu ostvarila.

Vebsajt Vikiliks, poznat po tome što poverljive izveštaje i snimke do kojih dođe objavi na internetu, objavio je krajem jula američke vojne dokumente o ratu u Avganistanu, pod naslovom "Avganistanski ratni dnevnik".

Veruje se da se Vikiliks priprema da već narednih dana objavi još veći skup klasifikovanih dokumenata Pentagona koji se odnose na rat u Iraku.

Gejts je o tome pismom obavestio senatora Karla Levina, predsednika senatskog odbora za oružane snage.

"Naša početna analiza nagoveštava da se većina informacija u tim dokumentima odnosi na taktičke vojne operacije", napomenuo je Gejts, što znači da tu nisu uključene najosetljivije informacije.

"Početka procena ni na koji način ne odbacuje rizik po nacionalnu bezbednost; ipak, dosadašnja analiza nije otkrila das u komprroomitovani bilo koji osetljivi obaveštajni izvori ili metodi", stoji u pismu.

"Avganistanski ratni dnevnik", pored detalja o 144 incidenta u kojima su međunarodne snage u Avganistanu ubile ili ranile civile, sadrži i detalje o drugom problematičnom aspektu rata - dvojnoj ulozi pakistanske obaveštajne službe u ratu u Avganistanu.

Osnivač vebsajta Džulijan Asanž izjavio je da smatra da hiljade stranica ovih dokumenata sadrže dokaze o ratnim zločinima u Avganistanu, a njihovo objavljivanje je uporedio sa otvaranjem arhiva istočnonemačke tajne policije Štazi početkom 1990-tih.

"Vikiliks" sebe često opisuje kao javni servis za novinare i aktiviste, koji se bori protiv korupcije objavljivanjem klasifikovanih informacija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.