Odbrana američkog pravosuđa od Trampa

Izvor: RTS, 22.Nov.2018, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana američkog pravosuđa od Trampa

Predsednik američkog Vrhovnog suda Džon Roberts branio je u sredu federalno pravosuđe, dan nakon što je predsednik Donald Tramp nazvao sudiju koji je doneo presudu protiv njegove politike o azilu "Obaminim sudijom".
"Nemamo Obamine ili Trampove, Bušove ili Klintonove sudije. Imamo izuzetnu grupu posvećenih sudija koji rade sve što mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da budu pravični prema svima. Svi bi trebalo da budemo zahvalni na nezavisnom sudstvu", naveo je Roberts u saopštenju.

To je prvi put da je Roberts, koji predsedava devetočlanim Vrhovnim sudom, javno odgovorio na Trampove česte kritike federalnih sudija, javio je Glas Amerike.
Trampovi protivnici ocenjuju da predsednikove kritike na račun pravosuđa predstavljaju napad na vladavinu prava u Sjedinjenim Državama, navodi VOA.
Tramp je u utorak kritikovao okružnog sudiju Džona Tajgera iz San Franciska, koji je dan ranije privremeno blokirao sprovođenje uredbe predsednika kojom se zabranjuje migrantima koji nelegalno ulaze u SAD iz Meksika da podnesu zahtev za azil.
Tramp je kritikovao i celi federalni Apelacioni sud iz San Franciska, pred kojim se podnose žalbe iz federalnih sudova iz devet saveznih država na zapadu SAD, uključujući i Kaliforniju.
Sud, koji je Tramp nazvao nepoštenim i sramnim, doneo je više presuda protiv Trampove administracije, uključujući one u slučajevima zabrane putovanja i izgradnje naftovoda Kistoun.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.