Mogerini i Zarif: Sprečiti eskalaciju tenzija

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Jan.2016, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini i Zarif: Sprečiti eskalaciju tenzija

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini danas je upozorila iranskog ministra spoljnih poslova da najnovije tenzije između šiitskog Irana i sunitske Saudijske Arabije, mogu da ugroze napore da se nađe političko rešenje za krizu u Siriji.

Mogerini i Džavad Zarif su se u telefonskom razgovoru složili da sve strane treba da situaciju održe pod kontrolom i spreče eskalaciju tenzija, prenosi Rojters.

Mogerini je u subotu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << upozorila da saudijsko pogubljenje istaknutog šiitskog verskog vođe donosi rizik od "opasnih posledica" za dalje potpirivanje verskih tenzija u regionu.

Ona je ponovila da se EU protivi smrtnoj kazni i posebno masovnim pogubljenjima, prenosi Rojters.

Šefica evropske diplomatije je rekla da pogubljenje Nimra izaziva ozbiljnu zabrinutost za slobodu izražavanja i poštovanje osnovnih građanskih i političkih prava u Saudijskoj Arabiji, prenosi Rojters.

"Ovaj slučaj, takođe, ima potencijal da dodatno podstakne verske i sektaške tenzije koje su već nanele toliko štete čitavom regionu", navela je Mogerini i pozvala saudijske vlasti da promovišu pomirenje među različitim zajednicama u zemlji.

Saudijska Arabija pogubila je danas 47 ljudi osuđenih za terorizam uključujući istaknutog šiitskog sveštenika Nimr al Nimra, koji je bio centralna ličnost 2011. godine u demonstracijama protiv režima inspirsanih "arapskim prolećem".

Njegovo pogubljenje je izazvalo žestoke reakcije u Iranu, Iraku, Jemenu, Bahreinu i drugim zemljama regiona.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.