Merkel poziva na učtiv dijalog sa svim političkim i civilnim snagama u Turskoj posle referenduma

Izvor: BKTV News, 17.Apr.2017, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel poziva na učtiv dijalog sa svim političkim i civilnim snagama u Turskoj posle referenduma

Nemačka vlada očekuje da će turska vlada, nakon tesne pobede Erdogana na referendumu, težiti ka učtivom dijalogu sa svim političkim i društvenim snagama u zemlji, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel je pozvala tursku vladu na "učtiv dijalog sa svim političkim i civilnim snagama u zemlji" nakon tesne pobede turskog predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Redžepa Tajipa Erdogana na referendumu o proširenju njegovih ovlašćenja.

Kako je ocenila, takav ishod glasanja je pokazao "koliko duboko je tursko društvo podeljeno", navodi AP.

"Nemačka vlada očekuje da će turska vlada sada težiti ka učtivom dijalogu sa svim političkim i društvenim snagama u zemlji", navodi se u zajedničkom saopštenju kancelarke Merkel i ministra spoljnih poslova Nemačke Zigmara Gabrijela, prenosi AFP.

Nemačka vlada, poručuju Merkel i Gabrijel, poštuje pravo turskog naroda da odlučuje o sopstvenom ustavu, ali istovremeno naglašavaju da Erdogan snosi "veliku odgovornost" za naredne korake Turske.

Merkel i Gabrijel su, takođe, ukazali da je OEBS već ove nedelje izrazio sumnju u vezi s pitanjem da li je glasanje obavljeno u odgovarajućim uslovima.

Turska, kao članica OEBS-a i kandidat za članstvo u EU, mora da razmotri ta pitanja koja stvaraju zabrinutost, zaključuje se u saopštenju nemačkih lidera.

Ishod glasanja na referendumu u Tursko jasan je signal protiv EU, smatra Sebastijan Kurc, ministar inostranih poslova Austrije i predsedavajući OEBS-u.

Kurc ocenjuje da se Turska jasno odlučila protiv EU.

Nakon što je proglasio pobedu na referendumu o ustavnim reformama kojima dobija šira ovlašćenja turski predsednik Redžep Tajip Erdogan mogućnost referenduma o ponovnom uvođenju smrtne kazne.

Erdogan jasno je dao do znanja da nema planova da se raspusti skupšina i sazovu vanredni izbori pre redovnih 2019. godine, saopštio je zamenik premijera Mehmet Šimšek u intervjuu za Rojters.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.