Makron i Merkel posetili vagon u kome je potpisano primirje

Izvor: N1 televizija, 10.Nov.2018, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron i Merkel posetili vagon u kome je potpisano primirje

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel danas su otkrili komemorativnu ploču na severu Francuske u šumi gde je 11. novembra 1918. godine potpisano primirje u Prvom svetskom ratu.

To je prvi put od 1945. da predsednik Francuske i nemački kancelar posećuju to mesto u šumi Kompjenj gde su savezničke i nemačke snage u jednom vagonu potpisale primirje, kojim je okončan Veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << rat u kojem je stradalo oko 18 miliona ljudi.

Makron i kancelarka Merkel su se potom u tom vagonu upisali u Zlatnu knjigu u znak francusko-nemačkog pomirenja.

Na otkrivenoj memorijalnoj ploči se nalazi natpis: "Povodom 100 godina primirja 11. novembra 1918. godine, gospodin Emanuel Makron, predsednik Republike Francuske i gospođa Angela Merkel, kancelarka Savezne Republike Nemačke, ponovo su na ovom mestu potvrdili vrednosti francusko-nemačkog pomirenja u službi Evrope i mira".

Posle Kompjenja, Makron se vraća u Parizu gde priređuje večeru za šefove države i vlada pozvane na sutrašnju centralnu komemoraciju završetka Prvog svetskog rata.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Makron i Merkel otkrili ploču u čast primirja u Prvom svetskom ratu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Nov.2018

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel danas su otkrili komemorativnu ploču na severu Francuske u šumi gde je 11. novembra 1918. godine potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. To je prvi put od 1945. da predsednik Francuske i nemački kancelar posećuju to mesto...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Makron i Merkel otkrili ploču pomirenja

Izvor: B92, 10.Nov.2018

Pariz -- Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel otkrili su ploču pomirenja nedaleko od šume Kompijen u Francuskoj...U toj šumi potpisano je primirje kojim je okončan Prvi svetski rat pre sto godina..."Povodom stote godišnjice završetka rata 11. novembra 1918. Emanuel...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.