Junker proglasio pobedu za predsednika EK

Izvor: Press, 26.Maj.2014, 00:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junker proglasio pobedu za predsednika EK

Evropska narodna partija je dobila izbore i shodno tome će tražiti mesto predsednika EK”, napisao je Junker na svom tviter nalogu.
Evropski narodnjaci okupljaju stranke desnog centra, a preliminarni rezultati ukazuju da su osvojili najviše mesta na večeras okončanim izborima za Evropski parlament.
Pobeda narodnjaka, međutim, ne znači da je Junker automatski dobio položaj predsednika Komisije, jer novog predsednika predlaže Evropski savet, koga čine šefovi država >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i vlada članica EU.
Prema Lisabonskom sporazumu, Savet mora “da uzme u obzir” rezultate izbora, ali ga oni ne obavezuju.
Parlament potom treba da potvrdi njihov predlog, ali zasad nije sigurno da Junker može da obezbedi dovoljno glasova.
Evropski narodnjaci osvojili su, prema preliminarnim rezultatima, 216 od 751 mesta u parlamentu, što čini relativnu, ali ne i apsolutnu većinu u EP.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.