Hrvatska u EU kad sredi pravosuđe   i suzbije korupciju

Izvor: Blic, 11.Feb.2010, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska u EU kad sredi pravosuđe i suzbije korupciju

Štefan File, novi evropski komesar za proširenje, ocenio je da bi Hrvatska mogla ove godine da završi pregovore o pristupanju Evropskoj uniji i u roku od dve do tri godine postane 28. članica.

EU, ako reguliše nerešena pitanja. On je precizirao da Zagreb treba još da radi na reformi sudstva i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i nastavi saradnju sa Haškim sudom.

File je tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rasprave u Evropskom parlamentu o rezoluciji o pregovorima Hrvatske s EU ocenio da vlasti u Zagrebu još mogu do kraja ove godine da završe pregovore o članstvu s EU, ali je predočio da to potpuno zavisi od Hrvatske koja mora ojačati i bitku protiv organizovanog kriminala, pospešiti povratak izbeglica i pokazati povoljne rezultate u suđenjima za ratne zločine. File je ukazao da je tužilac Haškog suda Serž Bramerc stavio do znanja da vlasti u Zagrebu još nisu dostigle punu saradnju s Tribunalom u Hagu. Evropski komesar je posebno istakao da su, za svaku zemlju koja teži članstvu u EU, ključni uslovi ispunjavanje merila o političkoj demokratiji i strogo preuzimanje obaveze o temeljnim slobodama, uključujući verska i manjinska prava. Ti uslovi su „za obe strane pošten pristupni proces za članstvo u EU i ono što nikad ne smemo zaboraviti, a to je sposobnost ugrađivanja novih članica u strukture EU", rekao je on. Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su rezolucije o

evropskim reformama u Hrvatskoj, Makedoniji i Turskoj. Autor izveštaja o Hrvatskoj, austrijski poslanik Hanes Svoboda, kazao je da samo od vlasti u Zagrebu zavisi hoće li ispuniti sve uslove za dovršetak pregovora s EU do kraja godine. Svoboda je istakao da je nova hrvatska vlada preduzela mere koje svedoče da „sada niko nije zaštićen u borbi protiv korupcije, niko nije iznad zakona i to je dobar znak". Izvestilac EP je primetio da je u saradnji Hrvatske s Haškim sudom i dalje sporno pitanje „artiljerijskih dnevnika" hrvatske vojske iz operacije „Oluja".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

File: Hrvatska mora srediti pravosuđe i suzbiti korupciju

Izvor: EMportal, 10.Feb.2010, 16:22

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je danas u Strazburu da je Hrvatska napredovala u borbi protiv korupcije, ali da mora pospešiti reformu pravosuđa i saradnju s Haškim sudom da bi napredovala ka članstvu u Evropskoj uniji.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.