Gasprom: Izgradnja Južnog toka počinje 7. decembra

Izvor: Press, 13.Nov.2012, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gasprom": Izgradnja "Južnog toka" počinje 7. decembra

Izvršni direktor ruskog "Gasproma" Aleksej Miler potvrdio je danas da će izgradnja gasovoda "Južni tok" početi 7. decembra i da će konačni investicioni sporazum biti potpisan u sredu, 14. novembra.

Miler je posle potpisivanja investicione odluke o tom projektu sa Slovenijom rekao da će sličan sporazum sa Bugarskom, jedinom tranzitnom zemljom koja još nije odobrila "Južni tok", biti potpisan 15. novembra, prenela je francuska agencija AFP.

"Nameravamo da konačnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << investicionu odluku o podmorskoj deonici potpišemo 14. novembra, a sporazum sa Bugarskom 15. novembra", izjavio je Miler posle razgovora sa slovenačkim energetskim zvaničnicima i potvrdio da će izgradnja početi 7. decembra.

Projekat "Južni tok" direktan je konkurent gasovodu "Nabuko" koji članice Evropske unije razmatraju uz podršku SAD, sa ciljem da smanje zavisnost od ruskog prirodnog gasa.

EU traži načine da diversifikuje isporuke gasa i smanji udeo ruskih isporuka u svojoj ukupnoj potrošnji gasa sa sadašnjih 30 odsto.

"Nabuko", čiji je cilj dopremanje gasa iz regiona Kaspijskog mora u Evropu, preko Turske, ima, međutim, teškoće da obezbedi sporazume o isporukama iz tog regiona i trenutno razmatra valjanost ostvarenja takvih ogromnih ulaganja usled sadašnje finansijske krize u evrozoni.

"Gasprom" namerava da "Južnim tokom" doprema sibirski gas po dnu Crnog mora preko južne Evrope do italijanskog grada Otranto na obali Jadranskog mora.

Pojedini tržišni analitičari, međutim, tvrde da je taj projekat previše skup i da bi mogao da bude neprofitabilan.

Projekat predviđa da "Južni tok", u dužini od 3.600 km, ide kopnenim putem, od nalazišta gasa u Rusiji do ruskog dela crnomorske obale, u okolini grada Novorosijska.

Nakon toga, gasovod ide po dnu Crnog mora, u dužini od 900 km, do bugarske obale, a zatim kopeninim putem ka granici Srbije.

Ceo projekat trebalo bi u prvoj fazi, do kraja 2015, da osigura godišnji transport oko 32 do 33 milijarde kubnih metara prirodnog gasa do potrošača u južnoj Evropi, a dve godine kasnije, kada bude pušten u rad i drugi cevovod, dvostruko veću količinu tog energenta.

U gradnju "Južnog toka" biće uloženo, prema najnovijim procenama, oko 24 milijarde evra.

Kapacitet gasovoda kroz Srbiju iznosiće oko 40 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a očekuje se da će u našoj zemlji biti čvorište za snabdevanje regiona gasom, ka Republici Srpskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, a možda i dalje.

Projekat trase "Južnog toka" kroz Srbiju je najveći investicioni projekat u poslednjih šest decenija i njegova vrednost, samo za izgradnju, procenjuje se na oko dve milijarde evra.

Akcionari "Južnog toka" su ruski "Gasprom" koji ima polovinu vlasništva u zajedničkom preduzeću, a drugu polovinu poseduju italijanski ENI, francuski EDF i nemački BASF.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Potpisivanje konačnog sporazuma za „Južni tok“

Izvor: Capital.ba, 14.Nov.2012, 08:31

MOSKVA, Danas bi trebalo da bude potpisan konačni investicioni sporazum o izgradnji gasovoda „Južni tok“, saopštio je izvršni direktor ruskog „Gasproma“ Aleksej Miler. Miler je u utorak poslije potpisivanja investicione ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.