Fico i Mej o Bregzitu: EU se zaljubila sama u sebe

Izvor: Blic, 28.Jul.2016, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fico i Mej o Bregzitu: EU se zaljubila sama u sebe

Britanska premijerka Tereza Mej i slovački premijer Robert Fico ocenili su danas u Bratislavi da Bregzit treba iskoristiti kao priliku da se učvrsti saradnja u Evropi po novim modelima, a i da Velika Britanija i Evropska unija postanu jače nego pre njega.

- Uvek sam otvoreno govorio da se EU zaljubila sama u sebe. Hteli smo da budemo najbolji na svetu ali izgleda da nas mnogi regioni širom planete pretiču. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Bregzit je prilika da nađemo relevantne odgovore na izazove - rekao je Fico na konferenciji za novinare posle susreta sa britanskom premijerkom.

Tereza Mej je upozorila da će biti potrebno vreme da se izgrade novi modeli i nađu rešenja za nove, čvrste odnose, i da zato Velika Britanija neće aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma do kraja ove godine.

- Iako Velika Britanija ostavlja EU mi ne napuštamo Evropu ni svet. Ne okrećemo se sami sebi. Gedamo oko sebe. Želimo da ostanemo aktivni igrač. Dok ne napustimo Uniju poštovaćemo obaveze, a želimo da se angažujemo aktivno i u pitanju jedinstvenog tržišta i bezbednosti. Bregzit je prilika da se intenziviraju odnosi širom Evrope - kazala je Tereza Mej.

Robert Fico naveo je da mu je britanska premijerka iznela tri glavne teme pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU - pitanje migracije radnika iz EU u Veliku Britaniju, slobodno jedinstveno tržište i bezbednost i odbrana, s tim da je oboje premijera naglasilo da im je cilj da Bregzit protekne glatko.

- Kod nas živi i radi nekoliko desetina hiljada Slovaka. Smatram da ću biti u stanju da garantujem prava onih koji već žive u Velikoj Britaniji pod uslovom da budu zaštićena prava Britanaca u drugim članicama EU. Tu važi koncept reciprociteta. Oko slobode kretanja, vrlo je bila jasna poruka Britanaca na referendumu da ne žele da se ona nastavi kao ranije, žele nad tim neku kontrolu i mi ćemo to tražiti u pregovorima - kazala je Tereza Mej.

Premijerka je naglasila da su u obostranom interesu i EU i Velike Britanije glatki ;pregovori koji bi vodili glatkom Bregzitu.

Iz Bratislave je britanska premijerka otputovala u Varšavu na razgovore sa premijerkom Beatom Šidlo čija zemlja predsedava trenutno Višegradskom četvorkom a gdeTerezu Mej čekaju komplikovaniji razgovori o slobodi kretanja žitelja EU pošto su upravo stotine hiljada poljskih gastarbajtera postali omraženi simbol migracije kakvu Britanci ne žele da prihvate.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

„Bregzit“ po mjeri Britanije

Izvor: Capital.ba, 29.Jul.2016, 07:12

BRATISLAVA, Britanija želi da nađe odgovarajući, odnosno model po mjeri za svoje buduće veze sa EU, rekla je britanski premijer Tereza Mej, dodajući da sporazum o napuštanju bloka mora da uključi zabrinutosti britanskih glasača zbog migracija. Govoreći u četvrtak nakon sastanka sa slovačkim...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.