EU uvela sankcije Turskoj, Ankara ne odustaje od nafte

Izvor: RTS, 16.Jul.2019, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU uvela sankcije Turskoj, Ankara ne odustaje od nafte

Ministri spoljnih poslova 28 zemalja članica Evropske unije usvojili su prvu seriju sankcija Turskoj zbog istraživanja nalazišta gasa i nafte u vodama kod Kipra, na šta je zvanična Ankara odgovorila da neće odustati od svojih aktivnosti.
Šefovi diplomatije zemalja EU naveli su da će obustaviti razgovore s Turskom o sporazumu o avio-saobraćaju, da će da zatraži od Evropske investicione >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << banke da razmotri kredite koje daje Ankari i da će smanjiti finansijsku pomoć Turskoj naredne godine, prenela je agencija AP.

Ministri spoljnih poslova naglasili su i da se radi na dodatnim "ciljanim merama" kažnjavanja Turske, koja je započela pregovore o priključenju Uniji još 2005. godine.
Lideri EU u junu su upozorili Tursku da mora da obustavi potragu za gasom i naftom oko Kipra ili će se suočiti sa merama EU. Brisel je tada naveo da turske naftne bušotine krše suverenitet Kipra i međunarodne zakone.
Tursko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je da odluke EU da ograniči kontakte i finansiranje Ankare neće uticati na njenu odlučnost da nastavi svoje energetske aktivnosti u regionu.
U saopštenju se navodi da to što EU nije spomenula kiparske Turke u svojim odlukama donesenim u ponedeljak, na sastanku šefova diplomatija EU, "pokazuje pristrasnost EU što se tiče pitanja Kipra".
Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da ne treba posebno ozbiljno shvatati odluke EU o smanjenim kontaktima i finansiranju Ankare zbog njenih naftnih i gasnih bušotina oko Kipra. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU uvela prvu seriju sankcija Turskoj, Ankara ne odustaje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2019

Ministri spoljnih poslova 28 zemalja članica EU usvojili su prvu seriju sankcija Turskoj zbog istraživanja nalazišta gasa i nafte u vodama kod Kipra, na šta je zvanična Ankara odgovorila da neće odustati od svojih aktivnosti...Šefovi diplomatije EU su sinoć naveli da će obustaviti razgovore...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

OSVETA EU zbog Kipra: 28 zemalja uvelo SANKCIJE Turskoj

Izvor: Mondo, 16.Jul.2019

Ministri spoljnih poslova 28 zemalja članica Evropske unije usvojili su prvu seriju sankcija Turskoj zbog istraživanja nalazišta gasa i nafte u vodama kod Kipra, na šta je zvanična Ankara odgovorila da neće odustati od svojih aktivnosti...Šefovi diplomatije zemalja EU naveli su da će obustaviti...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.