Izvor: Blic, 11.Sep.2016, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragičević: Skoplje su i ranije pogađali zemljotresi, postoje uslovi za potrese i kod nas

Zemljotres jačine pet jedinica Rihterove skale pogodio je danas Skoplje, a zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda (RSZ) Branko Dragičević kaže da se radi o seizmički afirmisanoj oblasti koju su i ranije pogađali takvi zemljotresi.

Podsećajući da je Skoplje 1963. godine pogodio razorni zemljotres, on je naveo da je nakon toga grad >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obnovljen, a da su objekti građani po seizmičkim propisima i da su seizmički zaštićeni.

Prema njegovim rečima, zemljotres je mogao da izave manje štete na slabim građevinama.

Dragičević je istakao da se zemljotres koji je pogodio Skoplje u 15.10 osetio u čitavoj Srbiji, a posebno u njenim južnim delovima.

''Zemljotres se osetio u celoj Srbiji, a najjače u južnoj Srbiji. Osetio se i u Grčkoj, Albaniji, Crnoj Gori i Bugarskoj'', rekao je Tanjugu Dragičević.

On je naveo da je do zemljotresa došlo pet kilometara jugoistočno od Skoplja, da je bio jačine pet jedinica Rihterove skale na dubini od 10 kilometara što je dosta plitko.

Podsećajući da su Skoplje jutros pogodila dva zemljotresa, Dragičević je upozorio i na seriju manjih udara koji će se nastaviti.

Što se tiče Srbije, on je naveo da kod nas postoje uslovi za zemljotrese koji su se i ranije događali.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.