Izvor: RTS, 17.Apr.2021, 11:39

Bajden ograničio prijem izbeglica na 15.000 godišnje

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je uredbu kojom se ograničava prijem izbeglica ove godine na istorijski najniži broj od 15.000, koji je postavljen za vreme mandata njegovog prethodnika Donalda Trampa. Time je odložen plan da se broj izbeglica podigne na 62.500, što je izazvalo gnev advokata koji zastupaju izbeglice i nekih zakonodavaca iz redova demokrata.
Zbog povećanog broja kritika upućenih zbog odluke, Bela kuća je izdala saopštenje u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kome se navodi da će Bajden odrediti konačni, povećani broj izbeglica koje mogu da uđu u zemlju do 15. maja, prenosi Rojters.

Bajdenovo naređenje da ograniči prijem migranata na broj od 15.000 bio je udarac za grupe advokata koje su želele da predsednik iz redova Demokratske stranke brzo promeni politiku o izbeglicama koju je postavio bivši predsednik Donald Tramp, koji je odredio broj kao način da se ograniči imigracija.
Program za prijem izbeglica se razlikuje od sistema azila za migrante.
Izbeglice moraju da prođu kroz proveru da bi ušle u SAD, dok migranti koji dođu u zemlju na granici mogu da zatraže azil.
Bajden, koji je preuzeo dužnost u januaru, pre dva meseca nagovestio je da će povećati broj ulazaka za izbeglice tokom 2021. godine, do kraja fiskalne godine 30. septembra, ali i dalje nije to uradio.
Rojters dodaje da je Bajdenov oprezan pristup verovatno povezan sa brigom oko broja prihvata izbeglica zbog sve većeg broja migranata koji stižu na američko-meksičku granicu prethodnih meseci i ne želi da SAD izgledaju isuviše otvoreno ili mekano, rekao je visoki američki zvaničnik koji je upoznat sa ovim pitanjem.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.