Odbor osudio napad na Ilića

Izvor: RTS, 09.Feb.2010, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor osudio napad na Ilića

Skupštinski Odbor za odbranu i bezbednost oštro osudio napad na lidera NS-a Velimira Ilića i zatražio kaznu za napadača. Obaveza policije da obezbedi bezbednost za sve, rekao ministar Dačić. O Subotiću iza zatvorenih vrata.

Odbor Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost oštro je osudio napad na lidera Nove Srbije Velimira Ilića i zatražio kaznu za napadača u skladu sa zakonom. U zaključku koji je jednoglasno usvojen navedeno je da napadi na poslanike narušavaju političku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stabilnost.

Skupštinski Odbor za bezbednost raspravljao je iza zatvorenih vrata o izveštaju BIA o navodima bivšeg savetnika crnogorskog premijera Ratka Kneževića, koji je govorio o poslovima Stanka Subotića i njegovog susreta sa naprednjacima u Parizu.

Taj dokument označen je kao službena tajna, zbog čega su sat vremena negodovali radikali dovodeći u vezu finansiranje Srpske napredne stranke sa Stankom Subotićem.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da je obaveza policije da učini sve da stepen bezbednosti svih građana, uključujući i nosioce javnih funkcija, bude visok.

Kako je rekao u nekoliko navrata je razgovarao sa liderom NS-a i dodao je da je Ilić dobio dozvolu za nošenje oružja.

Ministar je podsetio i da je predložio svim šefovima stranaka da policija učestvuje u njihovom obezbeđenju, ali da svi nisu prihvatili taj predlog i dodao da je policija i danas na raspolaganju za ove potrebe "shodno bezbednosnim procenama da li je zaista nekom ugrožena bezbednost".

Prema njegovim rečima, policija nije u funkciji jedne ili više političkih stranaka, već je u funkciji države i naroda.

"Gde god se pojave neki bezbednosni rizici obratite se MUP-u i policiji. Nema potrebe da bilo ko uzima pravdu u svoje ruke kad imate one koji su na to Ustavom i zakonom

obavezani, a to su pripadnici MUP i drugih bezbednosnih struktura", poručio je Dačić.

Direktor policije Milorad Veljović pročitao je na sastanku Odbora detaljan izveštaj o događaju u Knez Mihailovoj ulici.

Naveo je policijska saznanja da su protiv napadača Dejana Stojadinovića i ranije podnošene krivične i prekršajne prijave, a da je zbog izbegavanja služenja vojnog roka za njim podignuta i poternica.

"Policija prati grupe podrške Stojadinoviću na fejsbuku i svi izveštaji se dostavljaju tužilaštvu", rekao je Veljović, dodavši da policija aktivno radi i na pronalaženju osobe koja je tokom incidenta povredila policajca.

Veljović je takođe naveo da na skupu nije bilo pripadnika policije u civilu, kao i da nije konstatovano da je Stojadinović prilikom napada u ruci imao bilo kakav predmet i dodao je da će se ispitati tvrdnje poslanika NS-a da je napadač u ruci imao mobilni ili bokser.

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac najavila je da će i tužilaštvo ispitati i proveriti sve pretnje koje se upućuju javnim funkcionerima putem Interneta u vezi sa slučajem napada na Velimira Ilića.

Dolovc je navela u svojoj pisanoj izjavi da, sa druge strane, treba da prestanu i medijski pritisci na državne funkcionere koji se bore protiv organizovanog kriminala.

Stranke osudile napad na Ilića

Miroslav Markićević iz Nove Srbije naglasio je da njegova stranka smatra da je u pitanju pokušaj ubistva Velimira Ilića, s obzirom na to da je prošle godine, u isto vreme, na predsednika Nove Srbije izvršen napad koji policija nije istražila.

Markićević je rekao da postoji sumnja da su prošlonedeljni napad u centru Beograda i prošlogodišnji napadi na Ilića "možda povezni".

Markićević je zatražio od državnih organa da odgovore koji su motivi napada, da li postoji politička pozadina, da li policija može da garantuje bezbednost, da li je napadač imao saučesnika.

Predsednik odbora i šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović pitao je da li je Ilić napadnut samo zbog toga što je lider opozicione partije i zato što se zalaže za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Todorović je rekao da bi trebalo da se ispita i gde je napadač Dejan Stojadinović bio 5. oktobra 2000. godine i da li je možda bio među onima koji su palili skupštinu.

Poslanik Demokratske stranke Marko Đurišić naveo je da napad na Ilića treba svi jedinstveno da osude, kao i svako nasilje prema drugima ističući da za takve postupke ne može da se traži opravdanje.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz naveo je da napadač na ruci ima istetoviran lik ubijenog premijera Zorana Đinđića.

Velimira Ilića je u petak, na stranačkom skupu u Beogradu, fizički napao dvadesetpetogodišnji Dejan Stojadinović, koji je zatim uhapšen, dok je lider Nove Srbije zbog povreda noć proveo u bolnici.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odbor osudio napada na Ilića

Izvor: NaDlanu.com, 09.Feb.2010

BEOGRAD, 9. februara 2010. (Beta) - Skupštinski Odbor za odbranu i bezbednost u utorak je oštro osudio napad na lidera Nove Srbije Velimira Ilića i zatražio kaznu za napadača u skladu sa zakonom. U zaključku koji je jednoglasno usvojen navedeno je da napadi na poslanike narušavaju političku...

Nastavak na NaDlanu.com...

Rasvetliti napad na lidera NS

Izvor: RTV Pink, 09.Feb.2010

. . . Odbor Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost najoštrije je danas osudio napad na lidera Nove Srbije Velimira Ilića i zatražio da nadležni organi do kraja rasvetle taj slučaj, a da počinilac bude kažnjen u skladu sa zakonom. .

Nastavak na RTV Pink...

Odbor za bezbednost osudio napad na Ilića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2010

BEOGRAD - Skupštinski Odbor za odbranu i bezbednost danas je oštro osudio napad na lidera Nove Srbije Velimira Ilića i zatražio kaznu za napadača u skladu sa zakonom, a ministar policije Ivica Dačić izjavio je da Velimir Ilić ima dozvolu policije za nošenje oružja...U zaključku koji je jednoglasno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Narušena politička stabilnost zemlje

Izvor: Danas, 09.Feb.2010

Najoštrije osuđujemo napade na Velimira Ilića, lidera Nove Srbije, i tražimo kaznu za napadača u skladu sa zakonom, jer se napadima na poslanike narušava politička stabilnost u zemlji - ističe se u zaključcima koje je juče jednoglasno usvojio Odbor za bezbednost Narodne skupštine, koji je...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.