Odbor za bezbednost osudio napad na Ilića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2010, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor za bezbednost osudio napad na Ilića

BEOGRAD - Skupštinski Odbor za odbranu i bezbednost danas je oštro osudio napad na lidera Nove Srbije Velimira Ilića i zatražio kaznu za napadača u skladu sa zakonom, a ministar policije Ivica Dačić izjavio je da Velimir Ilić ima dozvolu policije za nošenje oružja.

U zaključku koji je jednoglasno usvojen navedeno je da napadi na poslanike narušavaju političku stabilnost.

Dačić: Velja Ilić ima dozvolu za nošenje oružja

Ministar policije Ivica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dačić izjavio je danas da lider Nove Srbije Velimir Ilić, koji je napadnut 5. februara u centru Beograda, ima dozvolu policije za nošenje oružja.

Dačić je na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, na kojoj je raspravljano o napadu na Ilića, rekao da je policija spremna da učestvuje u zaštiti nosioca javnih funkcija, a da u skladu sa tim neki od njih imaju i policijsko obezbeđenje.

"Više puta sam razgovarao sa Ilićem, on je od nas dobio dozvolu za nošenja oružja, a po dolasku na ovu funkciju predložio sam svim šefovima opozicionih stranaka i vladajuće koalicije da policija učestvuje u njihovoj zaštiti", kazao je Dačić.

On je napomenuo da MUP nema obavezu samo da štiti političare, već i obične građane koji su izloženi pretnjama i istakao da će policija reagovati na svaku takvu informaciju.

Dačić je podsetio i da je predložio svim šefovima stranaka da policija učestvuje u njihovom obezbeđenju, ali da svi nisu prihvatili taj predlog i dodao da je policija i danas na raspolaganju za ove potrebe "shodno bezbednosnim procenama da li je zaista nekom ugrožena bezbednost".

"Niko u ovoj državi nikome ne sme da preti. Da li je on na vlasti ili u opoziciji, apsolutno je svejedno", rekao je Dačić i dodao da policija ima obavezu da štiti ne samo političare već i obične građane, ako su izloženi pretnjama.

Sumnja u povezanost napada

Poslanik Nove Srbije Miroslav Markićević rekao je da postoji sumnja da su prošlonedeljni napad u centru Beograda i prošlogodišnji napadi na Ilića "možda povezani".

On je zatražio od državnih organa da odgovore koji su motivi napada, da li postoji politička pozadina, da li policija može da garantuje bezbednost, da li je napadač imao saučesnika i da li su skupu prisustvovali pripadnici MUP-a i BIA u civilu.

Markićević je rekao da Nova Srbija nema obezbeđenje i da "još treba da se utvrdi" to da li je skup bio prijavljen ili nije, kako je kazao direktor policije Milorad Veljović.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz naveo je da napadač na ruci ima istetoviran lik ubijenog premijera Zorana Đinđića.

On je pitao da li je napadač imao neki predmet u ruci prilikom napada na Ilića.

Predsednik odbora i šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović pitao je da li je Ilić napadnut samo zbog toga što je lider opozicione partije i zato što se zalaže za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

On je rekao da bi trebalo da se ispita i gde je napadač Dejan Stojadinović bio 5. oktobra 2000. godine i da li je možda bio među onima koji su palili skupštinu.

Poslanik Demokratske stranke Marko Đurišić naveo je da napad na Ilića treba svi jedinstveno da osude, kao i svako nasilje prema drugima ističući da za takve postupke ne može da se traži opravdanje.

Zorić: Pretnje se ispituju

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić rekao je danas da će biti ispitano i provereno sve u vezi pretnji koje su predsedniku Nove Srbije Velimiru Iliću upućene putem interneta.

Odeljenje za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu zajedno sa policijom radi već uveliko na tom slučaju, rekao je Zorić novinarima u pauzi skupa posvećenog programu podrške reformi pravosuđa.

Tužilaštvo želi, dodao je Zorić, da javnosti pošalje snažnu poruku da će preduzeti sve u okviru svojih zakonskih ovlaštenja da svi građani Srbije moraju da se osećaju bezbedno.

On je naglasio da moraju prestati medijski pritisci na javne funkcionere koji se bore protiv organizovanog kriminala i drugih teških vidova kriminala.

Tužilaštvo će u okviru svojih ovlašćenja i nadležnosti preduzeti sve da funkcioneri, koji se bore protiv organizovanog kriminala, mogu da nesmetano rade svoj posao, poručio je Zorić.

Pripadnici BIA nisu bili na skupu

Odgovarajući na pitanja poslanika, Miroslav Panić iz Bezbednosno-informativne agencije je rekao da nijedan pripadnik BIA nije bio na skupu kada je Ilić napadnut.

Direktor policije Veljović takođe je naveo da na skupu nije bilo pripadnika policije u civilu, kao i da nije konstatovano da je Stojadinović prilikom napada u ruci imao bilo kakav predmet.

On je, međutim, naveo da će tvrdnje poslanika NS da je imao mobilni ili bokser, policija ispitati.

Stojadinović je udario Ilića u lice tokom stranačkog skupa Nove Srbije u petak 6. februara kod Filozofskog fakulteta u strogom centru Beograda.

Deo sednice zatvoren za javnost

Odbor je danas razmatrao i izveštaj BIA o navodima bivšeg savetnika crnogorskog premijera Ratka Kneževića o poslovima Stanka Subotića i sastanka sa naprednjacima u Parizu, ali taj deo sednice bio je zatvoren za javnost zato što je BIA na dostavljeni dokument stavila oznaku tajnosti.

Radikali su, međutim, negodovali zbog toga, a Todorović je rekao da se na takav način ponižava odbor i sprečava civilna kontrola.

Radikali su ponovo izneli optužbe na račun "novopečene vanparlamentarne" Srpske napredne stranke, povezujući čelnike te partije sa Stankom Subotićem i pitajući odakle im novac za finansiranje partije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.