Najoštrije osuđujemo napade na Velimira Ilića, lidera Nove Srbije, i tražimo kaznu za napadača u skladu sa zakonom, jer se napadima na poslanike narušava politička stabilnost u zemlji – ističe se u zaključcima koje je juče jednoglasno usvojio Odbor za bezbednost Narodne skupštine, koji je sazvan na inicijativu poslanika Nove Srbije. Sednici Odbora prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, direktor policije Milorad Veljović i predstavnici Bezbednosne-informativne agencije. Nije, međutim, bio prisutan nijedan član Odbora iz poslaničkog kluba Srpske napredne stranke.


Miroslav Markićević, poslanik Nove Srbije, zatražio je na senici Odbora od državnih organa da odgovore koji su motivi napada na lidera njegove stranke, da li postoji politička pozadina, da li je napadač imao saučesnike i da li su skupu prisustvovali pripadnici MUP i BIA u civilu. Zatražio je i da se utvrdi šta je Dejan Stojadinović, pre napada na Ilića, držao u ruci – „mobilni telefon ili bokser“, ko je čovek s kojim je Stojadinović stajao i da li je on pre napada razgovarao s policajcima. Markićević je pitao i da li je ovaj atak na Ilića „povezan s prošlogodišnjim nerasvetljenim napadom“. On je negirao da Nova Srbija ima sopstveno obezbeđenje i zamerio pojedinim medijima što su u izveštajima „odobravali napad na Ilića, a na svojim sajtovima emituju poruke podrške Stojadinoviću“.

I Dragana Šormaza iz DSS zanimalo je šta je napadač na Ilića držao u ruci pre nego što je nasrnuo, ali i da li je pre toga „imao kontakte s rukovodstvom opštine Smederevska Palanka i da li je neko iz te opštine urgirao da on dobije pasoš preko reda“. Šormaz je naveo i da napadač na Ilića na ruci ima istetoviran lik ubijenog premijera Zorana Đinđića, uz opasku da ga ne vezuje za DS, „jer sadašnje demokrate nemaju nikakve veze sa Đinđićevom DS“.

Dragan Todorović, predsednik Odbora za bezbednost i šef poslaničke grupe SRS, pitao je da li je Ilić napadnut samo zbog toga što je lider opozicione partije i zato što se zalaže za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, a Marko Đurišić, poslanik DS, naveo je da atak na Ilića treba svi jedinstveno da osude, kao i svako nasilje prema drugim građanima, ističući da za takve postupke ne može da se traži opravdanje.

Napad na Velimira Ilića juče je osudio i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić. On je pozvao političke partije da sarađuju s MUP kada organizuju događaje visokog rizika. „Velimir Ilić je od nas dobio dozvolu za nošenje oružja“, rekao je Dačić, negirajući da je policija u funkciji bilo koje stranke.

– Istražni sudija je protiv Dejana Stojadinovića pokrenuo postupak za nasilničko ponašanje. Određen mu je pritvor do mesec dana, a on se tokom saslušanja branio ćutanjem. Protiv njega je 2002. podneta krivična prijava zbog nanošenja teških telesnih povreda, a tri godine kasnije vođen je prekršajni postupak zbog narušavanja javnog reda i mira. Za njim je raspisana poternica zbog izbegavanja služenja vojnog roka, a dan pre napada podneo je zahtev za dobijanje novih putnih isprava i tada je utvrđeno da je za njim raspisana poternica i naloženo mu da se javi policiji. Pasoš nije dobio – rekao je Milorad Veljović, direktor policije, i dodao da tokom pretresa stana u kome Stojadinović živi nije pronađeno oružje.

Veljović je napomenuo i da policija prati grupe podrške Dejanu Stojadinoviću na Fejsbuku, a da se svi izveštaji dostavljaju tužilaštvu“, rekao je direktor policije. On je negirao da je na skupu Nove Srbije u Knez Mihailovoj ulici bilo pripadnika policije u civilu, što je učinio i Miroslav Panić iz BIA.

Odbor je juče iza zatvorenih vrata trebalo da raspravlja i o izveštaju BIA o navodima bivšeg savetnika crnogorskog premijera Ratka Kneževića o poslovima Stanka Subotića i sastanku s naprednjacima u Parizu. Taj deo sednice nije održan, jer su poslanici SRS napustili sednicu nezadovoljni izveštajem koji nosi oznaku tajna i činjenicom da je BIA izdala uverenje zameniku predsednika SNS Aleksandru Vučiću da nije saradnik strane obaveštajne službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari