Izvor: Politika, 09.Feb.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor za bezbednost osudio napad na Velimira Ilića

Milorad Veljović: Policija nema saznanja da je napadač Dejan Stojadinović držao neki predmet u rukama prilikom napada

Skupštinski Odbor za odbranu i bezbednost osudio je juče jednoglasno napad na Velimira Ilića, lidera Nove Srbije, koji se dogodio u centru Beograda. Odbor je zatražio od nadležnih državnih organa da ovaj slučaj rasvetle do kraja, kao i da počinilac bude kažnjen u skladu sa zakonom.

Milorad Veljović, direktor policije, pročitao je članovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odbora detaljan izveštaj o napadu na Ilića, navodeći da se uhapšeni napadač Dejan Stojadinović na saslušanju branio ćutanjem. Veljović je pomenuo ranije prijave protiv Stojadinovića, kao i da je 2007. godine za Stojadinovićem raspisana centralna poternica zbog izbegavanja vojnog roka. Prema Veljovićevim rečima, Stojadinović je od 2004. do 2009. radio na Kritu kao konobar, a početkom ovog meseca, podneo je zahtev nadležnim organima u Smederevskoj Palanci za izdavanje pasoša, kada mu je uručen poziv da se javi policiji zbog raspisane poternice. Direktor policije je kazao da je proverom utvrđeno da Stojadinović nije lečen na odeljenju psihijatrije, da nema legalno oružje i da nije poznato da poseduje ilegalno. Veljović je rekao i da policija prati sve poruke na „Fejsbuku” u vezi sa ovim slučajem i prosleđuje ih tužilaštvu.

Miroslav Markićević, zamenik šefa poslaničke grupe NS, nije bio zadovoljan ovim izveštajem. On je istakao da je NS uverena da napad ima političku pozadinu, navodeći da je „napadač imao i medijsku podršku – pogledajte samo sajt i komentare na jednoj televiziji”. Markićević je, takođe, pitao i da li je na skupu bilo pripadnika MUP-a i BIA u civilu, šta je u ruci držao napadač. Kako kaže, ima mišljenja da je bokser, ili mobilni telefon. Ko je uzeo taj predmet, pitao je Markićević.

Šef poslaničke grupe NS rekao da je više puta sa skupštinske govornice pomenuo da dobija pretnje, ali da ga niko iz policije do sada nije s njim kontaktirao: „Velimir Ilić nema obezbeđenje, a njegovo i moje pravo je da se branimo, da li šakama, ili nečim drugim, to je naša stvar, ako nismo bezbedni."

Dragan Todorović (SRS) pitao je da li je „Velimir Ilić napadnut zato što je opozicioni lider i zato što je skupljao potpise za raspisivanje vanrednih izbora.”

Milorad Veljović je odgovorio da na skupu u Beogradu nije bilo predstavnika policije u civilu, da policija nema saznanja da je Stojadinović kontaktirao s nekim u opštini Smederevska Palanka, niti da je bilo urgencija za pasoš, koji Stojadinoviću nije izdat, a „nismo konstatovali ni da je imao neki predmet u ruci, ali ispitaćemo to”. I savetnik direktora BIA Miroslav Panić rekao je da na skupu nije bilo predstavnika BIA u civilu.

Marko Đurišić (DS) kazao je da bi napad na Velimira Ilića trebalo da ujedini sve stranke u osudi svakog nasilja na druge i da ne pronalazimo opravdanja za njih.

M. Čekerevac

----------------------------------------------------

Dačić: Policija nije partijska

Osudivši napad na Velimira Ilića, ministar policije Ivica Dačić je rekao da će MUP preduzeti sve mere da zaštiti funkcionere, nosioce javnih funkcija, kao i sve građane.

„Velimir Ilić je od nas dobio dozvolu za nošenje oružja. Predložio sam i da policija učestvuje u zaštiti političara, neki su to prihvatili. I danas stojimo na raspolaganju, u skladu sa bezbednosnim procenama da je njihova ugroženost osnovana. U Srbiji niko nikome ne sme da preti. Policija nije u funkciji nijedne stranke, već u funkciji države i naroda", rekao je Dačić

-----------------------------------------------------------------

Panić: BIA ne izdaje potvrde, već radi po zakonu

Odbor je na zatvorenom delu sednice trebalo da razmatra informaciju BIA o navodima bivšeg savetnika crnogorskog premijera Ratka Kneževića, koja je označena „službenom tajnom”. Međutim, gotovo sat vremena trajala je rasprava o potrebi zatvaranja sednice u okviru koje su, praktično, radikali prepričali sve što u informaciji piše, a, kako je rekla Nataša Jovanović, „ne piše ništa, ni o ubistvima, ni o duvanskoj mafiji...”

Pomenuta je i „potvrda koju je BIA izdala Aleksandru Vučiću da nije špijun britanske obaveštajne službe MI-6”. Miroslav Panić je, međutim, rekao da BIA nema obavezu da dnevno, ni mesečno podnosi izveštaje Odboru za bezbednost, da članovi odbora mogu da dođu, kao što je to uradio zaštitnik građana, i da provere rad BIA.

„BIA ne izdaje nikakve potvrde. Mi smo samo u skladu za Zakonom o zaštiti podataka ličnosti, koji je ova skupština usvojila, prosledili odgovor Aleksandru Vučiću, kao što bismo odgovorili svakom drugom građaninu", rekao je Panić.

[objavljeno: 10/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.