Nikolić i Ader uskoro odaju počast žrtvama Drugog svetskog rata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2013, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić i Ader uskoro odaju počast žrtvama Drugog svetskog rata

SUBOTICA -

Zajedničko poklonjenje mađarskog i srpskog predsednika Janoša Adera i Tomislava Nikolića pred senima nevinih žrtava Drugog svetskog rata planirano je za početak aprila u Čurugu, izajvio je ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic.

Kako prenosi “Mađar so”, Nikovic je u okviru konferencije akademika i istorijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stručnjaka u Segedinu izjavio da su u Čurugu već u toku terenski radovi na budućem memorijalnom prostoru.

Mađarski ambasador je rekao i da se Mađarska već poklonila pred senima pogubljenih nedužnih žrtava srpske i drugih nacionalnosti, ali da to izvinjenje nije stiglo ne samo do opšte svesti, nego ni do političara.

“Nikada nećemo znati tačan broj žrtava, ali nam je zajednički interes da obe strane učine gest. To je nezaobilazno”, kazao je Nikovic.

Srpski istoričar dr Srđan Cvetković, sekretar Državne komisije za otkrivanje tajnih grobnica naveo je na pomenutoj konferenciji da je u bazi podataka mešovite komisije već sada evidentirano 80 hiljada imena, ali da će na listu pogubljenih biti stavljena samo imena onih osoba za koje istraživači budu utvrdili da pretpostavka može biti dokumentovana.

Cvetković je rekao da se u Srbiji pouzdano zna o 40 hiljada pogubljenja, a da je od toga 26 896 počinjeno u Vojvodini. Do sada je identifikovano 210 masovnih grobnica.

Istoričar je naveo i da su nakon pogubljenja, krajem 1945. odnosno početkom 1946. tajne službe (OZNA) po državnoj instrukciji morale da pripreme državne knjige sa spiskom pogubljenih, a da je cilj bio da za one čiji su srodnici ostali u životu ostane traga o tome ko je nepouzdan.

Takođe, na osnovu instrukcija sa više instance iz 1948. nad masovnim grobnicama trebalo je izgraditi državne institucije, stadione i pijačne trgove, kako bi tragovi bili zametnuti, objavio je “Mađar so”.
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.