Predsednici Srbije i Mađarske odaju počast žrtvama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2013, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednici Srbije i Mađarske odaju počast žrtvama

NOVI SAD -

Predsednici Mađarske i Srbije, Janoš Ader i Tomislav Nikolić, zajednički će se početkom aprila pokloniti nevinim žrtvama Drugog svetskog rata u mestu Čurug u Vojvodini, prenose danas mediji na mađarskom jeziku izjavu ambasadora Mađarske u Srbiji Oskara Nikovica.

"U Čurugu su već u toku terenski radovi za uspostavljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jednog memorijalnog mesta. Prema planovima, u znak sećanja na mađarske žrtve šefovi država će se pokloniti kod šinterske jame, a u znak sećanja na srpske žrtve u muzeju koji je ustanovljen u prostoru nekadašnjeg magacina", rekao je Nikovic.

On je ocenio da se nikada neće znati tačan broj žrtava i sa jedne i sa druge strane, ali je dodao da je interes da obe strane "učine gest".

U Čurugu su mađarski okupatori u januaru 1942. godine pobili civilno stanovništvo, a u istom mestu su pobedničke snage sprovele odmazdu nad mađarskim stanovništvom krajem 1944. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Početkom aprila u Čurugu zajedničko poklonjenje

Izvor: Magyar Szó, 21.Jan.2013, 05:02

Zajedničko poklonjenje mađarskog i srpskog predsednika Janoša Adera i Tomisliva Nikolića pred senima nevinih žrtava Drugog svetskog rata planira se za početak aprila u Čurugu – izajvio je ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic u okviru konferencije akademika i istorijskih stručnjaka koju...

Nastavak na Magyar Szó...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.