DS i SVM - zajedno ili ne – jasan odgovor za 10 dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2012, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS i SVM - zajedno ili ne – jasan odgovor za 10 dana

SUBOTICA -

Demokratska stranka i Savez vojvođanskih Mađara postigli su dogovor da u narednih deset dana jasno saopšte da li će zajedno učestvovati u vlasti u Subotici ili ne, izjavio je predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Subotici Modest Dulić.

Dulić je izjavio je da su danas nastavljeni pre deset dana započeti pregovori DS-a sa SVM-om, i ocenio da su dve strane "približile stavove".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"To govori da jaz, koji je veštački stvoren, nije toliko dubok da ne može da se prevaziđe. Danas smo se složili oko nekih tačaka koje su na početku izgledale kao nepremostiv problem", rekao je Dulić.

Predsednik gradskog odbora DS-a kaže da je "definitivno" da će gradonačelnik biti iz redova Demokratske stranke, a da će sva imena biti poznata sledeće nedelje.

Prema njegovim rečima, DS i SVM su se dogovorile da u narednih sedam do deset dana izađu sa jasnim stavom da li će ili ne zajedno učestvovati u vlasti.

Dulić kaže da DS insistira da u skupštinskoj većini učestvuju i LSV, LDP, SPS i stranke Bunjevaca i da očekuje da će i SVM prihvatiti njihovo učešće kako bi skupštinska većina bila "dovoljno velika i stabilna za sve one teške odluke koje će u naredne četiri godine morati da donosi".

Dulić smatra da je bitno da u narednih deset dana bude poznata većina, kako bi konstitutivna sednica Skupštine bila nastavljena i na kojoj bi bili izabrani njeni čelnici, članovi gradskog veća i gradonačelnik Subotice.

On očekuje da će ta sednica biti održana u naredne dve nedelje, odnosno početkom jula.

"I ovaj današnji razgovor je pokazao da nema govora o ličnim animozitetima koji mogu da budu kamen spoticanja u formiranju jedne stabilne većine. To više nije imperativ naših razgovora i svaka stranka će delegirati najbolja kadrovska rešenja na najodgovornije funkcije", rekao je Dulić.

Konstitutivna sednica Skupštine grada Subotica održana je 7. juna, kada su verifikovani mandati 67 odbornika, ali nije izabran predsednik Skupštine, potpredsednik ni sekretar.

U novom sazivu lokalnog parlamenta našlo se 20 odbornika sa liste "Izbor za bolji život – Boris Tadić", koju čine Demokratska stranka (DS), Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) i Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS), kao i 16 odbornika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

U parlamentu se nalazi i osam odbornika sa liste "Pokrenimo Suboticu – Tomislav Nikolić" koju čine Srpska napredna stranka (SNS) i Nova Srbija (NS), zatim šest odbornika sa "Liste za Srbiju" koju čine Demokratska stranka Srbije (DSS), Srpska radikalna stranka (SRS), Srpska demokratska stranka (SDS).

Po četiri odbornika imaju liste "Čedomir Jovanović – Preokret", Lige socijaldemokrata Vojvodine i koalicija SPS-PUPS-JS.

Što se manjinskih listi tiče, Savez bačkih Bunjevaca (SBB) ima dva odbornika, a Pokret mađarske nade (PMN), Bunjevačka stranka (BS) i Demokratska stranka vojvođanskih Mađara (DSVM) po jednog odbornika.

DS i SVM su vladale Suboticom i na početku prethodnog mandata.

Stabilnu većinu u vlasti, svak sa svojim poslaničkim klubovima, u prvih godinu i po dana mandata činile su koalicije oko DS i SVM.

Međutim, nakon što SVM u republičkom parlamentu nije podržao predlog Budžeta za 2010. godinu, počinju nesuglasice između koalicionih partnera u Subotici oko rekonstrukcije gradske vlade, nakon čega članovi iz redova SVM-a podnose ostavke.

DS sa koalicionim partnerima i uz pomoć delova DSS i DSVM formira stabilnu većinu koja je vlada Suboticom do kraja ovog mandata.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Nova socijaldemokratska stranka,   Tomislav Nikolić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DS i SVM blizu dogovora o vlasti u Subotici

Izvor: Kurir, 20.Jun.2012

Gradonačelnik će biti iz redova Demokratske stranke, a sva imena će biti poznata sledeće nedelje, rekao predsednik Gradskog odbora DS u Subotici Modest Dulić..SUBOTICA - Demokratska stranka i Savez vojvođanskih Mađara postigli su dogovor da u narednih deset dana jasno saopšte da li će zajedno...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.