Zbog kredita u švajcarcima radi dva posla

Izvor: Mondo, 30.Jan.2013, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog kredita u švajcarcima radi dva posla

Beograđanin koji je pre pet godina uzeo kredit od 75.000 franaka, sada duguje 95.000 franaka i mora da radi dva posla.

Marko Vasić je pre 2008. godine uzeo stambeni kredit do 115.000 franaka, u tadašnjoj vrednosti od 75.000 evra.

Posle četiri i po godine urednog vraćanja kredita sada banci duguje još 95.000 evra, piše "Informer."

Rata kredita mu je u međuvremenu porasla, u protivvrednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << prema evru, sa 380 na 560 evra. Da bi otplaćivao kredit i hranio tročlanu porodicu Marko mora radi dva posla, pre podne je elektrotehničar, a popodne frizer.

Kada je bilo vreme uzimanja kredita svi bankarski službenici sa kojima je razgovarao su mu govorili da se zaduži u švajcarcima, jer su i oni "uzeli kredite u francima".

Uzeo je kredit u Pireus banci, koja je u tri godine podigla kamatu sa 3,8 na 6,8 odsto, da bi je vratila na prvobitni nivo 2011. kada je usvoje Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga. "Višak" para od veće kamate ostao je, naravno, banci.

A nije rasla samo kamata, i sam franak je u međuvremenu "eksplodirao" prema dinaru, u kojem se obračunava rata na dan dospeća. Sa nivoa od 48 dinara u 2008. godini skočio je na gotovo 100 dinara u 2010. da bi ga švajcarska centralna banka fiksirala za evro u 2011. godni i on je danas oko 90 dinara.

Prema nekim podacima u Srbiji ima oko tridesetak hiljada kreditnih partija u švajcarskoj valuti, a ukupan iznos kredita jeoko 110 milijardi dinara.

Da li će se "švajcarska omča" bar razlabaviti oko vrata spskih dužnika znaće se uskoro jer je guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković najavila da će najkasnije za dve nedelje predstaviti rešenje za problematične kredite u švajcarskim francima i napomenula da neće dozvoliti da joj se bilo ko meša u posao.

"Kada budem obavila sve razgovore, onda ćemo predložiti rešenje. Kada je moglo ovoliko da se čeka, može se strpeti još malo", rekla je Tabaković.

"Ne može da se uvede neki proizvod, u ovom slučaju franci, a da se ne sagledaju posledice. Ja tražim od svih da ne gledaju svoj interes i da snosimo odgovornost... U tuđe dvorište neću da gledam, ali ne dam ni da mi se niko meša u posao", poručila je Tabaković.

(MONDO/agencije Foto Ilustracija Guliver Getty)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.