Stambeni krediti u evrima poskupljuju od 1. januara zbog rasta euribora

Izvor: Press, 20.Okt.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stambeni krediti u evrima poskupljuju od 1. januara zbog rasta euribora

Zbog skoka euribora rate za stambene kredite od januara najverovatnije će porasti za 15-20 evra, za kredite koji su uzeti u iznosima od 50.000-70.000 evra. Posle silaska na istorijski minimum, tromesečna vrednost euribora ovih dana povećana je sa 0,7 na 1,008 odsto. S obzirom na to da se kod mnogih kredita ova kamatna stopa automatski ugrađuje u ukupnu kamatu, u kojoj su još >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i marže banke, veliki je broj onih kojima će stići obaveštenja o novim iznosima mesečnih obaveza. Tako će, na primer, rata od 300 evra, ako je kredit uzet na 30 godina, skočiti za petnaestak evra.Povremeno usklađivanje
U Alfa banci navode da je euribor proteklih godinu dana zabeležio istorijski minimum u poslednjih deset godina, pa treba očekivati da sada počne da raste.
- Tromesečni euribor pokazuje blagi rast i naša procena je da će on nastaviti da raste. Kriza koja je pogodila bankarski sektor pre dve godine uticala je i na smanjenje euribora. Cilj je bilo podsticanje potrošnje. Sada, kada se evropsko tržište oporavlja, možemo očekivati i da će euribor rasti - objašnjava za Press PR Alfa banke Jelena Zlatanović.
Ona ističe da kretanje euribora utiče na kamatnu stopu kredita sa promenljivom kamatom, odobrenih sa valutnom klauzulom.
- Kada su u pitanju stambeni krediti sa promenljivom kamatom, kamata se svakog meseca usklađuje sa kretanjem vrednosti euribora. Klijentima koji su se opredelili za ovu vrstu zajma rate su bile konstantno snižavane kada je ta vrednost opadala, a kada vrednost euribora raste, kao sada, to se takođe odražava na iznos rate - ističe Zlatanovićeva, i preporučuje kredite sa fiksnom kamatom kod kojih nema nikakvih promena.
I u Sosijete ženeral banci navode da imaju fiksne kamate na kredite upravo da bi zaštitili klijente od rasta euribora.
- Korisnici stambenih kredita sa fiksnom kamatom neće osetiti nikakve posledice rasta euribora - kaže za Press PR te banke Tatjana Milijančević.
Može i fiksno
Erste banka takođe nudi kredite sa fiksnim kamatama, a oni koji su vezani za euribor obračunavaju se, kako kažu, dva puta godišnje.
Ekonomista Miladin Kovačević objašnjava da je rast euribora neminovan, ali da će ipak biti spor.
- Sa oporavkom prvenstveno nemačke ekonomije, ali i ekonomije čitave EU, normalno je i da vrednost euribora, koja je bila izuzetno niska, počne da se oporavlja i raste. Ipak, ne verujem da će naglo skočiti - kaže Kovačević.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skuplji krediti zbog rasta euribora

Izvor: B92, 21.Okt.2010, 11:35

Beograd -- Zbog skoka euribora rate za stambene kredite od januara najverovatnije će porasti za 15 do 20 evra za kredite koji su uzeti u iznosima od 50.000 do 70.000 evra...Posle silaska na istorijski minimum, tromesečna vrednost euribora ovih dana povećana je sa 0,7 na 1,008 odsto. ..S obzirom na...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.