Stambeni kredit do guše

Izvor: S media, 29.Dec.2009, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stambeni kredit do guše

Banke sve više imaju problema da naplate odobrene kredite, a najviše muka im zadaju preduzeća, preduzetnici, ali i građani sa stambenim pozajmicama.

Prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije, nivo rizičnih zajmova je dostigao 114 milijardi dinara, od toga 19 milijardi se odnosi na problematične pozajmice građanima. Stanovništvo najteže otplaćuje stambene kredite i rast ovih, rizičnih zajmova >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je 39 odsto, a gotovinskih kredita za 23 odsto.

Banke su do sada odobrile 1,1 bilion dinara kredita privredi i građanima, a učešće nenaplativih zajmova je 10,36 odsto. Najviše glavobolje zadaju preduzetnici, privatna domaćinstva, stanovništvo i druga preduzeća sa problematičnim pozajmicama od čak 91 milijardu dinara.

Banke su građanima do sada odobrile oko 380 milijardi dinara, a ukupno kašnjenje u otplati je 3,1 odsto. Ipak, bankare, najviše brine docnja u izmirivanju obaveza prema stambenim zajmovima, koji su i najtraženiji koji su premašili 200 milijardi dinara. Naime, nivo problematičnih stambenih pozajmica je u porastu, a oko 60 porodica je ostalo bez krova nad glavom upravo zbog neplaćanja rata. Tako je nivo rizičnih stambenih kredita prošle godine bio 1,8 odsto, a na kraju septembra je iznosio čak 4,21 odsto. Jedino je gora naplata gotovinskih zajmova, za koje rate ne izmiruje 5,03 odsto korisnika. Ali, ovo su kratkoročni zajmovi, manji su iznosi i lakše ih je naplatiti od dugoročnih hipotekarnih pozajmica.

- Imamo jedan pozitivan pomak, kada je u pitanju docnja stanovništva, koja je posle skoro godinu dana rasta, prošlog meseca zastala - kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. - Sada je na nivou od 3,1 odsto, već drugi mesec, što govori da stanovništvo, ipak, redovno izmiruje svoje obaveze prema bankama. Dakle, građane u otplati rata može samo da spreči gubitak posla, neredovne i smanjene zarade.

KOMŠIJE

Kada je u pitanju kašnjenje u izmirivanju obaveza prema bankama, građani u Srbiji su mnogo revnosniji, nego na primer, naše komšije.

Tako, je, recimo, stepen naplate kredita u Hrvatskoj katastrofalan, jer samo građani ne vraćaju zajmove u visini od čak tri milijarde evra. Ne pomažu ni grejs periodi od šest meseci do godinu koji su bankari ponudili, jer se stanovništvo prezadužilo.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.