STIŽU TEŠKA VREMENA Rate stambenih kredita u Srbiji ponovo skaču - evo šta kaže ECB

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jul.2023, 08:41

STIŽU "TEŠKA VREMENA" Rate stambenih kredita u Srbiji ponovo skaču - evo šta kaže ECB

FED očekuje još dva povećanja kamata tokom ove godine, a s' obzirom da njih sledi i Evropska centralna banka, to nije dobar znak za Srbiju

Sve građane Srbije koji imaju stambeni kredit, a ima ih oko 150.000, očekuje povećanje mesečne rate.

Tridesetog juna, kamate za stambene kredite se usklađuju sa trenutnim vrednostima euribora ( koji su najviše zastupljeni na našem bankarskom tržištu, tromesečni, šestomesečni).

To znači >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da ovo usklađivanje donosi 20 do 80 evra veće rate za stambene kredite u odnosu na mesec januar.

Trenutna vrednost euribora je nadomak 4 odsto, što je poslednji put zabeleženo 2008. godine, tokom ekonomske krize.

.

Rate za stambene kredite ne rastu odmah po donošenju odluke ECB, Komercijalna banka klijentima usklađuje dosadašnje rate sa novim u tačno definisanim datumima, a jedan od tih datuma je 30. jun.

2012. godine, euribor se kretao ispod 0,5 odsto, a onda je 2016. godine počeo da se kreće u negativnoj "teritoriji", odnosno ispod nule, što bi značilo da je svaki od ovih euribora porastao preko 4 odsto, a ECB kaže da se očekuje nastavak rasta.

Šestomesečni euribor: rate na kredite sa šestomesečnim euriborom usklađuju se samo dvaput godišnje, 30. juna i 31. decembra.

Tromesečni euribor: rate se usklađuju na svaka 3 meseca, a ključni datumi su 31. mart, 30. jun, 30. septembar i 31. decembar.

Jednomesečni euribor: rate za te kredite se usklađuju svakog meseca.

Ono na šta treba da budemo spremni je stizanje obaveštenja o rastu kamata i rata.

Suma: 30.000 evra

Rok otplate: 25 godina

Kamata na dan uzimanja kredita: 3,2 odsto

Kamata posle 30. juna: 7,1 odsto

Rata posle 1. januara: 191 evra


Suma: 50.000 evra

Rok otplate: 25 godina

Kamata na dan uzimanja kredita: 3,2 odsto

Kamata posle 30. juna: 7 odsto

Rata posle 1. januara: 314 evra

Rata posle 30. juna: 353 evra


Suma: 80.000 evra

Rok otplate: 25 godina

Kamata na dan uzimanja kredita: 3,5 odsto

Kamata posle 30. juna: 7,8 odsto

Rata posle 1. januara: 550 evra

Rata posle 30. juna: 608 evra

Suma: 100.000 evra

Rok otplate: 25 godina

Kamata na dan uzimanja kredita: 3,68 odsto

Kamata posle 30. juna: 7,4 odsto

Rata posle 1. januara: 655 evra

Rata posle 30. juna: 732 evra

Ljubodrag Savić, ekonomista, kaže da ovo neće biti poslednje povećanje kamata od strane ECB ove godine.

- Dalje povećanje bi takođe moglo da bude po 0,25 odsto, jer i ECB i američki FED i naša centralna banka vagaju između dve stvari. Jedno je da se bore protiv inflacije najefikasnijim sredstvima. S obzirom na to da inflacija negde raste, a negde stagnira, u svakom slučaju ne možemo da kažemo da će imati tendenciju pada. Ako je to tako, onda se sve centralne banke povećanjem cene novca bore se da smanje inflaciju, odnosno da smanje tražnju za novcem. Kada se tražnja smanji, i inflacija bi trebalo da pada, teorijski - kaže Savić.

Predsednica ECB je na godišnjem sastanku zvaničnika centralnih banaka u Portugalu rekla da, ukoliko bude potrebe, podizanje kamata će se odvijati bržim tempom.

- Ako se izgledi za inflaciju ne poprave, imaćemo dovoljno informacija da krenemo brže. Ova posvećenost, međutim, zavisi od podataka - rekla je Lagardova u utorak.

Domaći ekonomisti ističu, da ECB očigledno računa na "ozbiljnije" suzbijanje inflacije u narednom periodu,pa da u pogledu rasta rata na kredite predstoje "teška vremena".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Maksimalna vrednost euribora podigla rate građanima: Ima li smisla razmišljati o stambenom kreditu?

Izvor: Radio 021, 03.Jul.2023, 07:32

Oko 150.000 građana Srbije koji su uzeli stambene kredite u evrima, ubuduće će plaćati od 20 do 80 evra veću ratu zbog usklađivanja sa euriborom koji je gotovo došao do rekordnih četiri odsto.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.