NBS ne razmatra smanjenje učešća za stambene kredite

Izvor: Studio B, 17.Jun.2011, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS ne razmatra smanjenje učešća za stambene kredite

"Očekivano je da će se zbog smanjene potražnje za kredite smanjiti i cena te vrste pozajmice, kao i da će se smanjiti cena nekretnina za koje se uzimaju krediti"

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je danas da je mera koju je Izvršni odbor NBS doneo 17. maja, o povećanju učešća za stambene kredite sa 10 na 20 odsto, bila jednoglasna i poručio da NBS uopšte ne razmatra eventualno revidiranje te odluke.

Guverner Narodne banke Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Dejan Šoškić ocenio je da mera o povećanju učešća za stambene kredite sa deset na dvadeset odsto nije stroga i da je doneta jednoglasno na sednici Izvršnog odbora te finansijske institucije na kojoj je bio prisutan i predstavnik ministarstva finansija Srbije.

Na samitu guvernera centralnih banaka i ministara finansija zemalja jugoistočne Evrope u Bečićima, u Crnoj Gori, Šoškić je rekao da u proseku u Srbiji stambeni krediti iznose 67,2 odsto prosečne vrednosti nekretnine za koju se kredit uzima, što znači da se povećanje učešća uklapa u taj prosek i da neće negativno uticati na stambeno kreditiranje.

"Banke treba da odobravaju kredite onima koji mogu da ih vrate, odnosno da kredite uzimaju oni koji su sposobni da na dugi rok te kredite otplaćuju i da budu upoznati s rizicima koje takve pozajmice nose", rekao je Šoškić.

Šoškić u razgovoru s novinarima nije želeo da direktno potvrdi da će nova mera NBS o povećanju učešća za stambene kredite, doneta 17. maja, početi da se primenjuje kako je planirano od 1. jula.

Guverner je potvrdio da će nastaviti razgovore s predstavnicima vlade o meri centralne banke koja je deo mera za jačanje i stabilizaciju finansijskog sistema zemlje.

Šoškić je naveo da je spreman da čuje i argumente onih koji tvrde da podizanje učešća za stambene kredite nije dobro.

Na skupu u Bečićima, guverner NBS rekao je da je ove godine broj odobrenih subvencionisanih stambenih kredita duplo manji nego u istom periodu prošle godine, što, prema njegovom mišljenju, pokazuje da građani opreznije uzimaju bankarske pozajmice.

Prema proceni guvernera, očekivano je da će se zbog smanjene potražnje za kredite smanjiti i cena te vrste pozajmice, kao i da će se smanjiti cena nekretnina za koje se uzimaju krediti.

Šoškić je rekao da bi bilo bolje da država gradi autoput ili da finansira neki drugi projekat za koji nisu zainteresovani privatni investitori, umešto što gradi stanove.

Istovremeno, ministar za životnu sredinu Srbije Oliver Dulić kaže da će insistirati da se odloži ta mera NBS.

Dulić je rekao da je potrebno olakšati građanima da kupe stanove, kao i da bi ovakva mera mogla da izazove negativne posledice po građevinsku operativu i po standard građana.

On je najavio da će insistirati da se mera odloži ili da se prilagodi onome što je realnost, a realnost je, kako je rekao, da je građevina u krizi.

Dulić je rekao da će subvencionisanje stambenih kredita biti nastavljeno, sve dok se novac za to namenjen ne utroši i naveo da bi sredstavima, koje je vlada odvojila, mogla da se finansira kupovina oko 2.000 stanova.

Subvencionisane stambene kredite sa minimalnim učešćem od 10 odsto građani će i dalje moći da uzimaju jer je do kraja godine obezbeđena i više nego dovoljna količina sredstava u budžetu za ovu namenu, rečeno je u Vladi Srbije.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.