Izvor: B92, 09.Feb.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kursna razlika po džepu građana

Kragujevac -- Politička kriza u Srbiji prenela se i na ekonomiju, a posledice su, osim berze, osetili i sami građani.

Da se politička kriza prenela i na ekonomiju videli smo u ponedeljak kada je dinar oslabio. Međutim, osim berze, posledice političke nestabilnosti osetili su i građani. Najgore su prošli oni koji su u periodu od 4. do 7. februara podizali kredite. Tako se porodici Vesović iz Kragujevca desilo da je kursna razlika od 1.000 evra koju je trebalo da plati za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stambeni kredit, za šest sati dostigla iznos od 2.700 evra.

Drama sa plaćanjem kursne razlike za stambeni kredit od 57.000 evra za porodicu Vesović iz Kragujevca, počela je u četvrtak, 7 februara. Dinar je počeo da pada, a razlika između kupovnog i prodajnog kursa evra je u nekim bankama iznosila i pet dinara.

Miodrag Vesović kaže da je njegova porodica spremila 1.000 evra da plati razliku, ali da ih je u banci dočekalo iznenađenje.

"Tamo to više nije bilo 1.000 već 1.900 evra, deca te pare nisu imala i dok smo se mi snašli da pozajmimo kod prijatelja, to je već bilo 2.700 evra.To više nije bilo za kukanje, već za plakanje", kaže on.

Vesović se žalio Narodnoj banci Srbije i tražio objašnjenje za, kako kaže, zelenaški tretman.

"Oni su nama rekli, žalite se banci, napišite žalbu, to je stvarno velika razlika, uzeli su vam pare, ali mi tu ne možemo ništa, ako vam ne odgovore vi dođite kod nas...i ništa, pojeo vuk magarca", kaže on.

Narodna banka Srbije je u međuvremenu povećala i referentnu kamatnu stopu zbog, kako je saopšteno, smanjenja javne potrošnje. Iako banke još nisu reagovale na ovu meru, ekonomisti kažu da je realno očekivati da krediti građana poskupe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.