IMAMO NAJVEĆE PROSEČNE KAMATNE STOPE U EVROPI

Izvor: Kurir, 06.Sep.2011, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IMAMO NAJVEĆE PROSEČNE KAMATNE STOPE U EVROPI

BEOGRAD - Srbija ima najveće prosečne kamatne stope u Evropi, koja na investicione kredite privredi iznosi 7,89 odsto godišnje, dok su u evro-zoni 2,93 odsto.

Prosečna kamata na stambene kredite stanovništvu iznosi 5,82 odsto godišnje, nasuprot 3,26 odsto u zemljama evro-zone, pokazalo je najnovije istraživanje Ekonomskog instituta u Beogradu.

Na prezentaciji najnovijeg broja časopisa "Makroekonomske >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << analize i trendovi" Ekonomskog instituta, urednik tog mesečnika Vladimir Vučković ocenio je da su faktori koji utiču na kamatnu stopu u Srbiji valutni rizik, koji se usled depresijacije dinara preliva u kreditni rizik i nedostatak dugoročnih izvora finansiranja.

Dodatni razlog zbog kojeg banke drže kamate na visokom nivou u Srbiji je i relativno visoka stopa nenaplativih potraživanja banaka od privrede, dodao je Vučković.

Vučković je naveo podatke iz jula ove godine, koji ukazuju na veliki pad lične potrošnje i prometa i to meren tekućim, a pogotovo u stalnim cenama, uz izrazito opadajuću tendenciju izvoza, dok uvoz ima blago rastuću tendenciju.

Inflacija se smanjuje zahvaljujući blagotvornom uticaju zelene pijace, ocenio je Vučković i upozorio da taj uticaj neće trajati do kraja godine.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.