Izvor: Banke.Online.rs, 26.Sep.2012, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devet godina vraća kredit, a dug dupliran

Pre devet godina uzeo sam dinarski stambeni kredit od 1,33 miliona dinara. Iako ga redovno vraćam, glavnica mi je sada duplo veća, kao da nikad nijednu ratu nisam platio - kaže za „Blic“ Rasim Šabović, klijent Privredne banke Beograd. U ovu apsurdnu situaciju Šabović je došao bukvalno onog trenutka kada je potpisao ugovor sa bankom, jer osim što mu je u ugovoru stajalo da kredit otplaćuje po fiksnoj kamatnoj stopi od oko 12,75 odsto, stajala je i odredba da banka u okviru promene ugovornih uslova može da primenjuje i poslovnu politiku i revalorizaciju (usklađivanje) glavnice. Naime, banka mu je glavnicu usklađivala u skladu sa inflacijom, koja je svih ovih godina bila i ostala jedan od najvećih problema domaće ekonomije. - Pre godinu dana, kada je banka radila presek stanja, dug je iznosio 2,2 miliona dinara, što je iznos koji je skoro duplo veći od iznosa kredita, iako sam ga uveliko otplaćivao, a rate su bile od 14.600 do 26.000 dinara - priča Šabović.   Uprkos tome što kredit nije ni na polovini roka vraćanja, nije jasno kada će uopšte ovaj klijent Privredne banke početi da vraća glavnicu. Po grubim proračunima, do kraja otplate kredita, u narednih 11 godina, odnosno u 132 rate platiće još 3,4 miliona dinara. To znači da će za dve decenije platiti više od pet puta iznos glavnice.   - Ako se računa u evrima, kredit sam pre devet godina uzeo u iznosu od 20.000 evra, a do danas sam platio 25.000 evra - ukazuje Šabović.

Nastavak na Banke.Online.rs...






Povezane vesti

Devet godina vraća kredit, a dug dupliran

Izvor: KreditniCentar.rs, 26.Sep.2012

Pre devet godina uzeo sam dinarski stambeni kredit od 1,33 miliona dinara. Iako ga redovno vraćam, glavnica mi je sada duplo veća, kao da nikad nijednu ratu nisam platio – kaže za „Blic“ Rasim Šabović, klijent Privredne banke Beograd.U ovu apsurdnu situaciju Šabović je došao bukvalno onog...

Nastavak na KreditniCentar.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Banke.Online.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Banke.Online.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.