Danas počinje primena odluke NBS o obaveznom depozitu

Izvor: Blic, 30.Jun.2011, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas počinje primena odluke NBS o obaveznom depozitu

BEOGRAD - Odluka Narodne banke Srbije (NBS) o obaveznom depozitu od 30 odsto za sve kredite u evrima, izuzev stambenim, kao i o povećanju obaveznog učešća za stambene kredite na 20 odsto, počeće da se primenjuje danas.

Kako je ranije objavljeno na sajtu NBS-a , cilj mera je smanjenje rizika koji proizlazi iz visokog učešća kredita odobrenih u stranoj valuti ili u dinarima s deviznom klauzulom.

Banka može fizičkom licu odobriti kredit koji je indeksiran >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << deviznom klauzulom , ali samo pod uslovom da je valuta obaveze evro. Učešće od 30 odsto se ne odnosi na kredit u dinarima koji nije indeksiran deviznom klauzulom i kreditnu karticu.

Predstavnici poslovnih banaka ocenili u da će zbog odluke NBS da uvede obavezan depozit od 30 odsto na kredite u evrima doći do smanjenja tražnje za tim kreditima.

Vlada se protivila odluci da se poveća učešće na stambene kredite sa 10 na 20 odsto, ali je NBS istrajala u svojoj odluci. Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić smatra da će se ta odluka loše odraziti na građevinski sektor, koji je ionako snažno pogođen ekonomskom krizom.

Guverner NBS Dejan Šoškić je, međutim, rekao da odluka nije stroga i da banke treba da odobravaju kredite onima koji mogu da ih vrate, odnosno da kredite uzimaju oni koji su sposobni da na dugi rok te kredite otplaćuju i da budu upoznati s rizicima koje takve pozajmice nose.

Povezane vesti: NBS: Povećanje učešća za stambene kredite nije u suprotnosti sa odlukom Vlade Sa gubitkom poslovalo 10 banaka Šoškić: Problem je u maloj tražnji za stambenim kreditima Ostaje učešće 20 odsto za stambene kredite NBS: Građane najviše zanima rad banaka

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.