15 penzionera u Srbiji koji se ne znaju, a imaju 2 zajedničke stvari: Stariji su od 80 godina i svakog meseca plaćaju kredit

Izvor: Telegraf.rs, 17.Apr.2017, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

15 penzionera u Srbiji koji se ne znaju, a imaju 2 zajedničke stvari: Stariji su od 80 godina i svakog meseca plaćaju kredit

Banke još nisu povećale starosni limit za otplatu kredita i kažu da to ne zavisi od njih, već od osiguravajućih kuća.

U Srbiji trenutno 15 građana starijih od 80 godina otplaćuje stambeni kredit, pokazuju podaci Udruženja banaka. Takođe, u životnoj dobi između 70 i 80 godina čak 116 klijenata banaka otplaćuje zajam za krov nad glavom.

Ovo su, međutim, izuzeci iz prostog razloga što većina >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << banaka traži da u momentu otplate bilo koje vrste kredita klijent ne bude stariji od 75 godina.

U javnosti se može čuti da banke "vagaju" da starijim građanima odobre otplatu kredita i do 80. godine, međutim, to još nije postala praksa. Banke to pravdaju time da to nisu njihova ograničenja, već osiguravajućih kuća koje izdaju polisu životnog osiguranja za zajmove starijim klijentima.

Inače, građani starije životne dobi su značajan "rezervoar" bankama za odobravanje kredita, jer otplaćuju više od 85.000 zajmova.

Stariji od 70 godina otplaćuju trenutno više od 48.000 gotovinskih kredita, nešto više od 13.000 potrošačkih, poljoprivrednih oko 1.500, za adaptaciju 39, a refinansirajućih 23.000.

(Telegraf.rs/Politika.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Sve što bi trebalo da znate uoči podizanja stambenog kredita u bankama

Izvor: Telegraf.rs, 18.Apr.2017, 10:12

Istorijski niske kamate i povoljne cene nekretnina dovele su do velikog porasta potražnje za stambenim kreditima u gotovo svim bankama u Srbiji. O tome da li je sada pravo vreme i šta bi sve građani trebalo da znaju kada se upuštaju u apliciranje za stambeni kredit razgovarali smo sa Nebojšom Pantelićem,...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.