Zbog favorizovanja Vučića “Transparentnost Srbija” podnela REM-u prijave protiv niških televizija

Izvor: JužneVesti.com, 02.Apr.2017, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog favorizovanja Vučića “Transparentnost Srbija” podnela REM-u prijave protiv niških televizija

Sve četiri niške televizije su prekidale redovan program da bi prenosile mitinge predsedničkog kandidata SNS-a Aleksandra Vučića širom Srbije, dok to nisu učinile ni za jednog drugog kandidata. Smatrajući da su time diskriminisale druge kandidate, “Transparentonst Srbija” je podnela žalbu Regulatornom telu za elektronske medije. Vlasnici televizija kažu ili da ne znaju za prijavu, ili da je sve po Zakonu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
Niška televizija, TV Belle Amie, TV Kopernikus i TV Zona plus su, smatraju u “Transparentnosti”, praćenjem Vučićevih aktivnosti, čak i onda kada su mitinzi bili van Niša, favorizovale ovog kandidata.

Zbog toga smatraju da je prekršen Zakon o elektronskim medijima, u kom piše da su mediji dužni da “registrovanim političkim strankama, koalicijama i kandidatima obezbede zastupljenost bez diskriminacije”.

Sve 4 niške televizije koje imaju informativni program, prekinule su redovni program i direktno prenosile Vučićevu konvenciju. One, inače, direktno prenose Vučićeve mitinge i iz drugih gradova Srbije. Nijedna dosada nije prenosila konvenciju nekog drugog predsedničkog kandidata - kazali su u Transparentnosti.

I dok vlasnik TV Belle Amie i suvlasnik Niške TV Vidosav Radomirović nije želeo da komentariše, rekavši kako “za novinare Južnih vesti nikada neće imati vremena”, druga suvlasnica Niške televizije i glavna urednica TV Zona plus Slađana Ostojić kaže da je "sve bilo po zakonu" i da redovni program nije prekidan, već da su "Vučićeve aktivnosti bile deo programske šeme".

Mi nismo prekidali regularne programe i to je lažna optužba. Sve je bilo apsolutno deo programske šeme. Sve smo radili po zakonskoj regulativi - istakla je Ostojićeva.

Ona je dodala i to da su poslali i odgovor REM-u.

Inače, vlasnik televizije Kopernikus Zvezdan Milovanović, koji je ujedno i koordinator SNS za Niš, tvrdi da ne zna ništo o prijavi.

Monitoring je rađen od 3. do 23. marta; BirodiPrema podacima Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) od 3. do 23. marta, kandidat SNS Aleksandar Vučić bio je ubedljivo najzastupljeniji u centralno-informativnim emisijama na nacionalnoj frekvenciji.

Za Vučića je, u svojstvu premijera, na nacionalnim televizijama izdvojeno čak 24.456 sekundi, dok je kao predsednički kandidat imao 13.489 sekundi. On je bio na malim ekranima skoro 11 sati za samo 20 dana - navodi se u statistici BIRODI-ja.

Aleksandru Vučiću su nacionalne televizije posvetile čak 60 posto više vremena nego svim ostalim kandidatima zajedno.

Iza Vučića, navode u BIRODI-ju, bili su Vuk Jeremić sa 4.031 sekundom, Saša Janković sa 3.602 sekunde, dok je najnezastupljeniji na nacionalnim televizijama bio Ljubiša Preletačević Beli sa tek nešto više od 15 minuta za 20 dana.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.