Zašto je SNS u unikatnoj situaciji

Izvor: Politika, 13.Apr.2014, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je SNS u unikatnoj situaciji

Posle izbora na kojima je skoro 49 odsto izašlih birača glasalo za Srpsku naprednu stranku dobili smo višestranački sistem s jednom dominantnom strankom. Naše sagovornike pitali smo šta je u toj dominaciji pozitivno a šta negativno, jer je ovo nova situacija na srpskoj političkoj sceni.

SPS je dominirao na prvim višestranačkim izborima ali su oni bili većinski, za razliku od ovih proporcionalnih, pa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ih je teško porediti. I DOS je bio dominantan, ali je bio sastavljen od 18 partija.

Zoran Stojiljković, politikolog, misli da nije dobro da jedna partija ima apsolutnu većinu, i podseća da smo to imali na prvim višestranačkim izborima sa SPS-om i deset godina kasnije, kada je DOS pobedio na izborima.

„Za opozicione poslanike dominacija SNS-a biće mora jer će im biti teško da isprate sve u parlamentu.”

Stojiljković kaže i da se do ovakvih rezultata dolazi posle drugog kruga krize i velikog razočaranja u prethodnu vlast.

„Sada se mnogo očekuje od ultimativnog zapošljavanja a deo radnika trebalo bi da prime mala preduzeća, uz olakšice. Dominacija jedne partije ima i dobru stranu jer se ne mora praviti koalicija.”

Milan Nikolić, sociolog, kaže da je samo savez Fides-KDNP u Mađarskoj ostvario dvotrećinsku većinu na izborima, ali da je to negativan primer, zbog konzervativne politike, smanjene slobode medija…

„Partije levog centra maltene su nestale. Vladavina jedne stranke dovodi do stabilne političke situacije, ali ima negativne efekte.”

Nikolić daje primer kako je Skandinavija sprovodila reforme.

„Oni su smelo išli u nove programe i posle desetak godina postali su model za uspešnost. Sada to niko ne sme da razgrađuje. Norveška je uspela zbog toga što ima naftu ali i Fond za razvoj, što Švedska nije imala. Nasuprot konzervativcima neoliberalnog tipa, socijaldemokrate su išle na naučni i tehnološki razvoj, što ne daje kratkoročne rezultate i država mora da ulaže. Socijaldemokratsko društvo je zadovoljno i politički stabilno društvo. Imaju i oni svakako problema, kao što su ih imali s neonacistima, ali mnogi podržavaju tu politiku jer imaju koristi, pa i mladi koji ostaju u zemlji dobijaju posao i stan. Kada je Berluskoni bio u situaciji da sam vlada trošio je na gradnju svoje imperije. Kod nas je moguće da se vladavina jedne stranke iskoristi za političku stabilnost i da se sprovedu reforme, ali one moraju biti krojene prema našim uslovima. MMF traži kresanje javnog sektora, što nije dobro za razvoj, kao ni štednja, jer ekonomija tako ne može da se razvija. Smanjuje se potražnja, a ekonomski rast se ne gradi na štednji. Kod nas treba ulagati u hranu, vodu, infrastrukturu i industriju. U prvom planu je zapošljavanje i veće plate, ali i da sindikati uđu u privatni sektor. Socijaldemokratija je sve to ostvarila, jer su ulagali u razvoj a ne u zlatne rolseve.”

Vladimir Goati, direktor Transparentnosti Srbija, smatra da je pozitivno to što će najzastupljenija stranka u parlamentu moći do kraja da sprovede svoje ideje.

„Znaće se ko je odgovoran, i vlada će odgovarati za svoje akcije koje su posle izbora volja naroda. Trebalo bi da se zna i ko se suprotstavlja većini. Za sada je to jedino DS, koji je jedva preskočio prag. U ovoj asimetričnoj poziciji, kada jedna stranka dominira, niko neće biti u opoziciji, niko se i ne oseća kao opozicionar, što nije dobro, jer opozicija postoji da bi korigovala vlast. Kod nas sada niko neće da bude opozicija, jer u tom slučaju nije deo strukture, iako ta pozicija dugoročno otvara perspektivu. Međutim, svi bi sve hteli danas i nije važno šta će biti sutra. Ni programske razlike ne predstavljaju prepreku da se neko nudi naprednjacima.”

Goati kaže da većinska partija ne mora da pravi koaliciju i da nije video slučaj da dominantna stranka nudi podelu vlasti iako joj to nije potrebno.

„To je verovatno zbog toga da bi se delila i odgovornost, ali se time brišu pozitivne strane dominantne stranke. Stvaranje preširoke koalicije se po pravilu loše završava.”

Goati kaže da ni u Mađarskoj pobeda Viktora Orbana nije ovako ubedljiva, niti se nešto slično dogodilo u okruženju.

„U Velikoj Britaniji laburisti i konzervativci jedni druge pobeđuju za prsa. U Srbiji imamo ubedljivu dominaciju jedne partije, što je izuzetno retko, pogotovo u višenacionalnoj i višekonfesionalnoj zemlji. Ova situacija je skoro unikatna, jer 1990. godine, kada je SPS ubedljivo pobedio, nije pravljena višestranačka vlada. Racionalno bi bilo da SNS ide u koaliciju s nekom manjinskom strankom, što znači da će voditi računa o manjinama. Ali, to može da bude i demonstracija bez pokrića u stvarnosti.”

Ivana Anojčić

objavljeno: 13/04/2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.