Vučić predsednik SNS-a

Izvor: RTS, 29.Sep.2012, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić predsednik SNS-a

Aleksandar Vučić, glasovima svih prisutnih delegata, izabran za predsednika SNS-a. Za njegovog zamenika izabrana Jorgovanka Tabaković. Na SNS-u je velika odgovornost, jer će u narednih 10 godina odlučivati o sudbini Srbije, poručio Vučić i dodao da će stranačko rukovodstvo biti drastično podmlađeno. Tomislav Nikolić rekao da Srbija želi u EU, ali da neće trčati za datumima.

17.25 - Počeo svečani deo sednice SNS-a. 

14.35 - Nebojša Stefanović, Zorana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mihajlović, Igor Mirović, Goran Knežević i Bratislav Gašić izabrani za potpredsednike Glavnog odbora SNS-a. Za predsednika Izvršnog odbora izabran Radomir Nikolić.

13.14 - Za potpredsednike Glavnog odbora SNS-a predloženi Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Goran Knežević, Igor Mirović i Bratislav Gašić. Za predsednika Izvršnog odbora stranke predložen Radomir Nikolić.

12.50 - Za zamenika predsednika naprednjaka izabrana Jorgovanka Tabaković.

12.48 - Aleksandar Vučić izabran za predsednika Srpske napredne stranke.

11. 35 - Počeo radni deo Skupštine SNS-a koji je zatvoren za javnost.  

11.15 - Kandidat za predsednika SNS-a Aleksandar Vučić najavio je na početku izborne skupštine da će stranačko rukovodstvo biti drastično podmlađeno.

11.10 - Počela Skupština Srpske napredne stranke.

Glasovima svih 3.724 prisutnih delegata, na vanrednoj skupštini Srpske napredne stranke za novog predsednika naprednjaka izabran je Aleksandar Vučić. Za njegovog zamenika Skupština SNS-a izabrala je Jorgovanku Tabaković, na predlog Vučića.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija želi članstvo u EU, ali da neće trčati ni za kakvim datumima jer ju je, kako kaže, 10 godina trčanja dovelo na ivicu prosjačkog štapa.

"Sad ćemo malo da mislimo na sebe, imamo prijatelje na svim stranama i nek se takmiče u Srbiji ko će više da nam pomogne", rekao je Nikolić u beogradskom Sava centru na svečanom delu Skupštine Srpske napredne stranke na kojoj je izabrano novo rukovodstvo.

Nikolić je rekao da je Srbija spremna da ispuni sve uslove koje su i druge zemlje ispunile na putu ka EU, ali je istakao da se neće odreći Kosova i Metohije.

Svečani deo sednice skupštine SNS-a počeo je nešto posle 17 sati, obratiće se i Aleksandar Vučić, predstavnik Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Boris Grizlov iz Jedinstvene Rusije.

Svečanom delu sednice prisustvuju i premijer Srbije Ivica Dačić, šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, predsednik RS Milorad Dodik, lider DSS-a Vojislav Koštunica, predsednik JS-a Dragan Marković i predsednica Narodne partije Maja Gojković.

Novi predsednik SNS-a je poručio da se jorgovanka Tabaković "od početka brinula za stranku i davala srce za nju". Vučić je rekao da Tabakovićeva, koja je izabrana za guvernera NBS, ne prisustvuje skupu, jer stranka poštuje zakon i podsetio da je ona zamrzla funkciju.

Vučić je nakon izbora na mesto lidera SNS-a poručio da na sledećim izborima u Srbiji pobeda te partije mora biti još ubedljivija i naglasio da je na njima velika odgovornost, jer će, uveren je, u narednih 10 godina odlučivati o sudbini Srbije.

On je rekao i da je uveren da će SNS u budućnosti imati i gradonačelnika Beograda.

Aleksandar Vučić je rekao da je prethodna vlast ostavila "spaljenu kuću i zgarište" i da SNS prvo mora da sruši tu kuću, kako bi izgradila "poštenu, normalnu i pristojnu Srbiju".

Vučić je od članova stranke, ali i građana Srbije zatražio jedinstvo, kako u odbrani Kosova i Metohije i nepriznavanju nezavisnosti, tako i u borbi protiv korupcije i kriminala, koja će, kako je rekao, biti teška.

Novi lider naprednjaka je pozvao članove stranke da ne bude revanšizma, napominjući da SNS hoće normalnu i pravednu Srbiju.

"Dokazaćemo odlučnost u borbi pritiv korupcije i kriminala i to ćete videti sledeće nedelje", poručio je Vučić.

Vučić je rekao da je SNS jedina stranka koja je za ministre postavljala nestranačke ličnosti, jedina koja je za direktora javnog preduzeća postavila nekoga ko nikada nije bio u njoj, ali i jedina čiji je predsednik podneo ostavku zbog izbora na funkciju predsednika države.

Novi predsednik naprednjaka je istakao da je SNS svaki dan napadana, da su on i Tomislav Nikolić u prethodne četiri godine prolazili pakao, i da zato, kako je dodao, javnost ne bi trebalo da bude iznenađena emocijama kod obojice u svečanom delu Skupštine.

Vučić je poručio da njemu i Tomislavu Nikoliću cela Srbija može da pozavidi na iskrenom prijateljstvu. "Mnogi su pričali o rascepu stranke, a danas nas napadaju što se dogovaramo sa predsednikom Nikolićem", ukazao je Vučić.

Novi predsednik SNS-a Aleksandar Vučić rođen je 1970. godine i diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Usavršavao se u Brajtonu u Velikoj Britaniji.

Član Srpske radikalne stranke postao je 1993. godine i iste godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini. U Vladi narodnog jedinstva od 24. marta 1998. godine obavljao funkciju ministra za informisanje. Za poslanika u Skupštini SR Jugoslavije biran je tri puta, u Veće Republika prvi put u februaru 1998. godine, drugi put u maju 2000. godine i na saveznim izborima 24. septembra 2000. godine.

Početkom oktobra 2008. godine priključuje se SNS-u Tomislava Nikolića, u kojoj je bio zamenik predsednika, a posle ostavke Nikolića zbog izbora na dužnost šefa države, i vršilac dužnosti predsednika stranke.

Za potpredsednike Glavnog odbora SNS-a izabrani su Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Goran Knežević, Igor Mirović i Bratislav Gašić. Prema važećem statutu stranke moglo je da bude izabrano četiri potpredsednika, ali je na današnjoj sednici Skupštine statut promenjen.

Za predsednika Izvršnog odbora stranke izabran je Radomir Nikolić, sin Tomislava Nikolića. Na vanrednoj skupštini u Centru "Sava" biće izabrano i Predsedništvo koje ima 30 članova.

Izbor Aleksandra Vučića na mesto lidera SNS-a predložili su Radomir Nikolić, Nebojša Stefanović i Oliver Antić.

Nikolić je rekao da je imao čast da bude svedok stvaranja političkog odnosa dva čoveka (Vučića i Nikolića), zasnovanog na poverenju i prijateljstvu, koje je presedan na političkoj sceni Srbije.

"Taj odnos niko nije mogao da ugrozi. Oni su nam pokazali taj put i naše je da nastavimo", rekao je Nikolić i u ime svih odbora stranke sa teritorije centralne Srbije predložio Vučića za predsednika.

Stefanović je istakao da Vučić "nije lak, već težak i strog šef", ali da je takav jer nema ni trunku rezerve prema stranci, zemlji i ljudima.

"Vratio je nadu ljudima - i SNS i građanima Srbije da je moguće da postoji poštena vlast u kojoj ministri ujutru ustaju ne da bi zaradili milione, već da bi privukli investitore, otvorili radna mesta, gradili bolje društvo", naveo je Stefanović.

Oliver Antić je, uz napomenu da je Vučić od početka motorna snaga SNS, rekao da je njegova jedina mana da ne štedi sebe, a kada "pogreši i argumentom mu na to ukažete, kaže hvala i idemo dalje".

Aleksandar Vučić je bio jedini kandidat za mesto lidera SNS-a, a predložila su ga 153 opštinska i gradska odbora. Skupština SNS-a je počela Vučićevim izlaganjem koji je rekao da će stranačko rukovodstvo biti drastično podmlađeno.

"Možda ti ljudi neće biti najbolje rukovodstvo, ali biće najmlađi i iskusniji od mnogih na političkoj sceni", reko je Vučić.

Od osnivanja SNS-a u oktobru 2008. godine predsednik stranke bio je Tomislav Nikolić koji je podneo ostavku na tu funkciju pošto je izabran za predsednika Srbije.

Na čelu stranke je od tada Aleksandar Vučić, kao vršilac dužnosti predsednika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tabaković zamenica predsednika SNS

Izvor: Akter, 29.Sep.2012

Skupština Srpske napredne stranke (SNS) izabrala je danas Jorgovanku Tabaković za zamenicu predsednika SNS, koju je na ovu funkciju predložio predsednik stranke Aleksandar Vučić

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.