Vučić pisao, ali nije rekao ime

Izvor: B92, 15.Feb.2012, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić pisao, ali nije rekao ime

Beograd -- Aleksandar Vučić u pismu Miljku Radisavljeviću navodi ko je visoki državni funkcioner koji se 2008. sreo sa Lukom Bojovićem. Tužilac: Još nisam dobio pismo.

Marko Đurić, funkcioner SNS-a, je na konferenciji za novinare rekao da je Vučić Radisavljeviću u tom pismu na četiri mesta jasno naglasio ime i prezime tog funkcionera koji se, kako se i u pismu navodi, krajem 2008. godine, neposredno pre Bojovićevog bekstva iz zemlje, sastao sa njim u jednom beogradskom kafeu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Njegoševoj ulici. Ime, međutim nisu obelodanili.

Marko Đurić iz SNS-a je napomenuo da Tužilaštvo ima sve informacije o tom slučaju i da je o tome svedočila u iskazu u krivičnom postupku koji je završen i jedna osoba koja se trenutno nalazi na izdržavanju kazne.

On je naveo da SNS očekuje da "život lica koje je dalo iskaz i Vučića koji je ukazao na to budu zaštićeni" i dodao da naprednjaci očekuju da tužilaštvo najkasnije do ponedeljka javnost informiše o saznanjima koje ima u vezi sa tim slučajem i merama koje su preduzete.

Na pitanje zašto Vučić na današnjoj konferenciji nije saopštio ime tog funkcionera, kao što je ranije najavio, Đurić je odgovorio da SNS poštuje institucije i pravnu proceduru i da je stoga Vučić najpre obavestio nadležni organ.

"Vučić će odmah po dobijanju odgovora od Radisavljevića reagovati - ime ćemo saopštiti kada Radisavljević bude reagovao", rekao je Đurić dodajući da SNS insistira da Tužilaštvo u javnom interesu obelodani informacije o tom slučaju.

Naprednjaci navode da dokaza ima dovoljno i pozivaju se na iskaz jednog zatvorenika, ali je ostalo nejasno da li tužilaštvo od ranije ima to svedočenje ili su ga da naprenjaci sad predočili.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević kaže da pismo Aleksandra Vućića "još nije dobio, ali da će proveriti navode kada ono bude stiglo u Tužliaštvo za organizovani kriminal".

"Potencijalne kredibilne i ozbiljne informacije i saznanja koje se odnose na Luku Bojovića su zakonom zaštićene kao službena tajna i zato ih ne treba saopštavati preko štampe i medija, jer to onda u velikoj meri otežava naš rad . Ako neko raspolaže takvim informacijama, onda se one prosleđuju policiji i tužilaštvu koji treba da ih provere i prodube i utvrde njihovu validnost i krajnji značaj", naveo je Radisavljević.

Naprednjaci poručuju da je njihov cilj da se ispita da li vrh vlasti ima veze sa organizovanim kriminalom i istakao da organizovani kriminal i korupcija nisu pobeđeni jer "nije pobeđena politička mafija koju čine one poslovnopolitičke strukture koje su sprovele najrazorniju privatizaciju i koje su prethodnih 10 godina pominjani kao akteri najvećih aktera".

"Ova mafija ne može biti pobeđena bez promene vlasti", kaže Marko Đuri, iz SNS-a.

Odbegli Bojović koji je u Srbiji optužen za više ubistava i pokušaja ubistava uhapšen je u Španiji po poternici srpskog Interpola.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u optužnici navodi da je Bojović stao na čelo "zemunskog klana" posle ubistva njegovih vođa Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića u martu 2003. godine, a svoju moć učvrstio je nakon hapšenja Milorada Ulemeka Legije.

Miljko Radisavljević ističe da Tužilaštvo zajedno sa radnom grupom koju je formirao Biro za koordinaciju službi bezbednosti proverava sve informacije koje se odnose na Bojovića ne samo o krivičnim delima sa kojima se dovodi u vezu već i sa svim njegovim aktivnostima.

To se, kako je naveo, odnosi i na podatke o njegovom kretanju, susretima logistici, finansiranju, kao i o prihodima koje je sticao.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.