Vučić jedino zna koje će ministre da menja

Izvor: Danas, 10.Maj.2016, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić jedino zna koje će ministre da menja

Beograd - Aleksandar Vučić, budući mandatar nove vlade Srbije jedini zna ko će biti članovi njegovog tima u Nemanjinoj 11 i kojih šest ministara će promeniti. Sve ostalo su medijske spekulacije koje ne treba ni komentarisati. Kada dođe vreme Vučić će o svojoj odluci obavestiti najpre vrh Srpske napredne stranke, a potom i srpsku javnost, poručeno je juče Danasu iz više izvora u Srpskoj naprednoj stranci.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << />
I Zorana Mihajlović, potpredsednica SNS i Vlada, objašnjava da se zna ko pravi vladu i ko će izabrati njene članove i da je to naravno sadašnji i budući premijer Vučić. "Ostavimo njemu neka to uradi, a mi radimo svoj posao dok god se ne formira nova vlada", ističe Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima sasvim je prirodno da nakon izbora ima puno spekulacija u medijima, ali da mediji ne sastavljaju vladu.

" Neko vas ubacuje, a neko izbacuje iz vlade, neko piše ovo ili ono, ali ja mislim da se iz medija ne pravi vlada", navodi Mihajlovićeva odgovarajući na pitanje novinara da li će prepustiti svoj resor funkcioneru SNS Zoranu Babiću i da li se priprema za mesto predsednika Srbije.

I lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin tvrdi da su personalna rešenja nevažna, već da je važna politika vlade, navodeći da je ta stranka izašla na izbore i pobedila u okviru koalicije koju predvodi Aleksandar Vučić.

Na pitanje da li razgovara sa liderom naprednjaka i premijerom Vučićem o mestu u novoj vladi, Vulin kaže da oni razgovaraju od kako su napravili prvi put koaliciju, odnosno od kako su formulisali ideju da se bore za bolju i pravedniju Srbiju. Upitan da li će možda voditi Ministarstvo odbrane, Vulin kaže da je to potpuno nevažno.

Izgovarajući se takođe da vladu sastavlja mandatar Vučić , ministar kulture Ivan Tasovac izbegao je juče da odgovori da li očekuje da ponovo bude deo Vučićevog tima.

"Čini mi se da je premijer bio vrlo jasan, pošto se i njemu stalno postavljaju ta pitanja. Mislim da je trenutak da počnemo da se ponašamo onako kako se institucionalno treba ponašati", rekao je juče Tasovac.

Upitan da li je zadovoljan onim što je uradio u resoru kulture i informisanja od kada je na funkciji ministra, Tasovac je odgovorio da uvek može više i bolje, ali da je zadovoljan što su urađeni poslovi koji u prethodnom periodu nisu bili završeni. Sa druge strane, ministri iz redova SPS kao da su se zavetovali na ćutanje - ne odgovaraju ni na pozive i poruke.

Izjava potpredsednika SNS Nebojše Stefanovića socijalistima i ne ostavlja mnogo prostora da razmišljaju na temu funkcije u budućoj vladi.

"U SNS ljudi vole i poštuju Vučića i tu smo potpuno jedinstveni. Ali i pored toga neće mu biti lako da nas ubedi da su SPS, Ružić i Dačić neophodni za bolju budućnost Srbije i da su oni koji nas često vređaju i omalovažavaju dobri kao partneri u novoj vladi", naveo je Stefanović, potvrđujući da je jaz između dosadašnjih koalicionih partnera sve dublji i da će liderima partija, Vučiću i Dačiću, biti teško da ga preskoče, čak i ako to budu želeli.

Potpredsednik SPS Branko Ružić juče nije želeo da komentariše stav funkcionera SNS, ali je ranije izjavio da, i ako poziv naprednjaka stigne, nema garancija da će ga socijalisti automatski prihvatiti. Ružić je rekao da bi nova koalicija morala da ima precizno definisan koalicioni sporazum o podeli odgovornosti i uticaja, što do sada nije bio slučaj, i nagovestio da bi SPS od naprednjaka tražio mesto predsednika parlamenta.

Dragoljub Anđelković, politički analitičar, pak nije siguran da će Vučićeva finalna odluka biti vlada bez socijalista.

"Svakoj vladajućoj koaliciji potrebna je stabilnija većina i razumljivo je da bi socijalisti kao deo te vlade bili korisni. Pitanje je, međutim, koliki su njihovi apetiti. Ako ti apetiti nisu preveliki i ako su u skladu sa njihovom snagom onda je saradnja moguća. Niko, pa ni Vučić ne bi voleo da ima veću opoziciju protiv sebe, nego što je to nužno, ali Dačić je ipak vrh ledenog brega i ispod njega postoje brojne frakcije koje traže mnogo više od naprednjaka, nego što im pripada. SNS sigurno neće biti spreman da zadovoljava prevelike apetite socijalista", kaže Anđelković. Ono što naprednjaci ipak mnogo više ne žele od socijalista u vladi je da se Dačićeve stranačke kolege, ukoliko ostanu izvan vladajuće koalicije, nametnu kao stožer opozicije.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.