Vučić: Srbija da bi bila jaka, ne sme da bude sama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2015, 04:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srbija da bi bila jaka, ne sme da bude sama

Predsednik SNS Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija, da bi bila jaka, ne sme da bude sama, i poručio da će, uprkos željama nekih koji bi se radovali izolaciji, Srbija ostati otvorena i slobodna država.

Vučić je rekao da Srbija želi da bude deo evropske porodice ne zbog njihovog novca, već da bi postala uređeno i demokratsko društvo, ali da istovremeno prijateljstvo sa Rusijom niko ne može da uništi.

Premijer je naveo da će Srbija nastaviti pregovore >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa kosovskim Albancima, da će na tom putu biti problema, napetosti i povišenog tona, ali da će naša strana uvek na umu imati sigurnost Srbije.

Navodeći da Srbija neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu, Vučić je rekao da će biti učinjeno sve da se odnosi Srba i Albanaca normalizuju i da se umanje animoziteti iz prošlosti.

Vučić je u govoru na obeležavanju sedam godina od osnivanja SNS, rekao da bezbroj puta čuje ljude, među njima i naprednjake, koji kažu da im je dosta strpljenja sa Evropom, kao i da čuje one koji nude laka i prijemčiva rešenja.

"Ali život i pozicija Srbije mnogo su komplikovaniji i mene ne zanima trenutni utisak već krajnji rezultat - pobeda i uspeh Srbije, dok su nas laka, jednostavna i populistička rešenja do sad vodila samo u poraze i tragedije običnih ljudi. Sa takvom politikom smo završili, iako bi se mnogi koji su naučili da žive u devedesetima radovali izolaciji Srbije, toga neće biti, Srbija će biti otvorena i slobodna zemlja", rekao je Vučcić.

On je naveo da se Srbija nikoga ne plaši, već da vodi promišljenu i racionalnu politiku - politiku budućnosti.

"Poraza smo se nagledali, a danas hoćemo da pobeđujemo", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je njegova vizija Balkan na kojem će se svi uvažavati bez međusobnog ugrožavanja, u kojem je moguć slobodan protok robe i dobara, ali da nikom neće dozvoliti da ugrožava Srbiju.

"Mir i stabilnost su naša pobeda", rekao je Vučić i dodao da Srbija želi dobre odnose i sa Bošnjacima, Albancima, Mađarima, Hrvatima...

"Tajkuni više ne upravljaju Srbijom"

Aleksandar Vučić je rekao da Srbijom više ne upravljaju tajkuni, zahvaljujući politici i reformama koje podrazumevaju bespoštednu borbu protiv korupcije i kriminala, a koje je preduzela vlada čiju okosnicu čini Srpska napredna stranka.

"Tajkuni su danas u velikom minusu, a Srbija je u plusu", konstatovao je Vučić.

Osim ponekog naručenog teksta u nekom mediju, dodao je, uticaj tajkuna i političara koji su im pomagali u pljačaknju Srbije, više ne postoji.

Vučić je podsetio da su naprednjaci zatekli zemlju u haosu, da su finansije bile u minusu, a sve privatizacije koje su obavljene bile su kriminalne.

Zahvaljujući odlučnoj politici i merama koje je preduzela aktuelna vlada, ali i razumevanju građana za teške i bolne reforme, sada su finansije u plusu, građani se mogu nadati povećanju plata i penzija, a Srbija je poštovana svuda u svetu, izjavio je Vučić, dodajući da je zbog svega toga moguća "pristojna Srbija".

Veće plate i penzije, privredni rast višši od očekivanog

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas povećanje plata u javnom sektoru i penzija za one koje su prvi bili na udaru reformi, kao i da će privredni rast biti viši od tri odsto "pre nego što bilo ko može da zamisli".

"Imamo čiste račune u finasijama, sledi povećanje plata i penzija za sve one koji su bili prvi na udaru mera - prosvetare, lekare i penzionere, kojima sam beskrajno zahvalan na strpljenju i razumevanju", rekao je Vučić na proslavi sedam godina od osnivanja SNS.

Vučić je naveo da je ove godine privredni rast viši od očekivanog te da će, pre nego što bilo ko može da zamisli, na godišnjem nivou privredni rast preći tri odsto.

"Srbija će biti uspešna zemlja", rekao je Vučić.

Nikolić: Nema boljeg premijera od Vučića

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da nema bolje vlade od vlade Srpske napredne stranke i boljeg premijera od Aleksandra Vučića i poručio članovima stranke da niko ne može da ih pobedi i da ne dozvole sami da to učine.

"Nema boljih od vas, a bolji ste nego kada sam postao predsednik države. Bolji ste nego kada sam doneo jednu od najtežih odluka u životu, da postanem prvi predsednik kojem su svi građani jednaki, a imam ljubav samo prema jednoj stranci - vašoj, našoj, mojoj", rekao je Nikolić na obeležavanju sedme godišnjice SNS.

On je dodao da su mu u srcu najmiliji, stranka, pozivajući naprednjake da se za istinu, pravdu i našu Srbiju bore časno, argumentovano, hrabro i uporno.

"Neki na nama, još ne ispravljajući greške, primenjuju drugačije aršine, ponašaju se nedostojno i stavljaju nas pred izbor obećanog boljeg života i u zaprećenog ostajanja u siromaštvu. A mi do boljeg života bismo možda stigli ako prodamo dušu đavolu i sami ozvaničimo otimanje Kosova i Metohije", rekao je Nikolić i poručio:

"To može onaj koji nema i pretke ni potomke - niko", poručio je Nikolić.

Dodik: Mi se trudimo da ne budemo problem Srbiji

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska zagledana u Srbiju i uvek je na njenoj strani, kao i da je nacionalni interes Srbije snažna i dobra Republika Srpska.

"Mi se trudimo da ne budemo problem Srbiji...Naši odnosi su danas na najboljem nivou zahvaljujući zajedničkim naporima. Između nas ne možete da nađete nijednu lošu ili ružnu reč, već samo reč ljubavi i podrške", poručio je Dodik.

On je na proslavi obeležavanja sedam godina postojanja SNS istakao da je Republika Srpska u stalnoj podršci naporima Srbije, da živi zagledana u Srbiju, njen uspeh i dobro.

Dodik je istakao da je onima koji žive u Republici Srpskoj od najveće koristi snažna, moćna Srbija, Srbija - bastion regionalne stabilnosti i mira.

"I mi delimo i mislimo da imamo prava na to da kažemo - da ne možete bezočno Srbiji i Srbima da otimate Kosovo da nas ponižavate kad god stignete. Nema Srbina gde god on bio, da nema odnos prema Kosovu kakav ima i odnos Srbin sa Kosova", istakao je Dodik.

On je istakao da je dolazak SNS na srpsku političku scenu uneo politički život, jednu dimenziju svakodnevne borbe za dobro Srbije.

"To vidimo u nastojanju Aleksandra Vučića i onih koji vode Srbiju da Srbiji podare najviše onoga što može da se da, a to je sva snaga, ljubav i pošten patriotski odnos prema zemlji", kazao je Dodik.

On je članovima SNS rekao da je njihova politička partija pokazala i dokazala da se bori za snažniju i bolju Srbiju, i da žrtvovanje za vlastite političke ideje ima smisla ako su u funkciji jačanja drzave.

"Ne smete stati, kretanje mora da bude jako i snažno", zaključio je Dodik.

Dačić: Srbiji potreban krupan korak napred

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas je Srbiju potreban krupan korak napred jer građani zaslužuju da žive kao normalan svet, te da više ne sme biti zemlja pripuštenih prilika i izneverenih očekivanja.

Dačić je na proslavi kojom je SNS obeležila sedam godina od osnivanja u ime SPS i koalicionih partnera PUPS i Jedinstvene Srbije, poželeo uspeh u stvaranju bolje i jake Srbije.

On je istakao da je vreme da Srbija više ne bude zemlja pripuštenih prilika i izneverenih očekivanja, ističući da je bilo dosta takvih situacija.

"I u vreme Slobodana Miloševića, posle Dejtona nismo dobili napredak, posle 5. oktobra umesto napretka opet smo išli unazad... Takve propuštene prilike ne smemo da dozvolimo, jer nam ponestaje vremena", rekao je Dačić.

On je rekao da je posle 2000. godine postojala imitacija demokratije, da se govorilo i o EU i o Kosovu, a građani nisu dobili nijedno i istakao da Srbija ne sme da dozvoli da bude u fazi imitacije života i napretka.

"U vreme Tita, krene voz, kad stigne do mesta gde više nema pruge, Tito kaže radna akcija. U vreme Slobe, Mrkonjić u situaciji kad nema pruge, uzme prugu od pozadi stavi napred i idemo dalje, a u vreme DOSovaca, posle 5. oktobra, kad dođete u tu situaciju, rešenje je bilo da izađete napolje i tresete vagone da izgleda da se krećemo", objasnio je slikovito Dačić.

On je tako rekao da Srbija sad mora da ima cilj, strategiju i tempo i da je važno da, kao u šahu, matira sve što je loše - javašluk, pljačku, razne imitatire, sve mitove u Srbiji.

"Srbiji su potrebne pobede, do sad smo veličali izgubljene bitke i pobede. Zato sad želim da dobijemo i pobedimo", rekao je Dačić.

Navodeći da je srpska ekonomija sada na nivou od 70 odsto u odnosu na 1989. godine, da je u međuvremenu u svetu stvorena loša slika o Srbiji, te da su mnoge zemlje priznale nezavisnost Kosova, Dačić je istakao da je vlada Aleksandra Vučića preuzela odgovornost da Srbiju pokrene napred.

"Danas nisu dovoljni sitni već je potreban krupan korak, jer Srbija zaslužuje da živi kao normalan svet, da bude poštovana i nadam se da će to biti i ostvareno", rekao je Dačić.

Kusturica: Premijer brine kad zaškripi 

Savetnik Vlade Srbije i nekadašnji kancelar Austrije Alfred Guzenbauer, koji je primetio da se Srbija veoma brzo menja i napreduje, uprkos svim teškoćama i izazovima koji su pred njom.

"Srbija se pokazala u novom svetlu i s novim likom svom narodu, Evropi i celom svetu", rekao je Guzenbauer, dodajući da nema mnogo zemalja u svetu koje mogu da se suoče sa toliko izazova istovremeno.

"Ali Srbija je pod vođstvom Aleksandra Vučića uspela to da uradi", rekao je Guzenbauer.

Sasvim je prirodno, dodao je, da Srbija, ovakva kakva jeste, nastavi put ka evropskim integracijama, a da istovremeno održava bliske veze sa istorijskim i strateškim partnerima.

"Zato je Srbija na neizbežnom putu ka Evropi, putu koji može da doprinese mnogo, ne samo stabilnosti i bezbednosti u regionu, već celom kontinentu", zaključio je Guzenbauer.

Prisutnima su se obratili i reditelj Emir Kusturica, koji je rekao da u vremenu kad u svetu vlada trend ukidanja kulture premijer brine i o kulturi i državnim sredstvima "kad zaškripi" pomaže i Andrićgradu i u Kustendorfu, a zatim i studentkinja Pravnog fakulteta Sanja Lakić, kao i penzionerka Nadežda Nikolić, koja je posebno zahvalila premijeru Vučiću jer brine o najstarijima.

Skupu su prisustvovali brojni ambasadori, političari, među kojima su bili Aleksandar Vulin, Rasim Ljajić, Dragan Marković, Milan Krkobabić, Vuk Drašković, predstavnik Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac, član Predsedništva BiH Mladen Ivanić i drugi.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sedmi rođendan SNS

Izvor: Mondo, 17.Okt.2015

Srpska napredna stranka danas slavi 7 godina postojanja na političkoj sceni Srbije. Na skupu “Prvih sedam godina za naprednu Srbiju” u Centru “Sava” lider stranke i premijer Aleksandar Vučić otkriva ciljeve kojima će težiti naprednjaci!

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.