Vučić: Smenjujemo više ministara, očekujem to i od partnera

Izvor: Politika, 14.Jul.2013, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Smenjujemo više ministara, očekujem to i od partnera

BEOGRAD – Lider SNS Aleksandar Vučić saopštio je da će glavnom odboru stranke predložiti smenu više ministara, da od koalicionih partnera očekuje isti nivo odgovornosti, a kao najvažniji cilj vlade nakon rekonstrukcije naveo je zapošljavanje Srbije.

Vučić je posle sednice Predsedništva stranke u subotu izjavio da je na sednici bilo reči o personalnim rešenjima, da nije postignuta puna saglasnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „po svim pitanjima”, a imena ministara koji će biti zamenjeni nije naveo.

„Promenićemo ne jednog, već više ministara. Nismo se danas dogovorili o imenima, ali ja znam šta ću predložiti Glavnom odboru i neće biti jedan ili dva”, precizirao je.

On je novinarima rekao da ga je Predsedništvo ovlastilo da na Glavnom odboru stranke, iduće subote (20. jul), iznese mere i predloge za rekonstrukciju Vlade Srbije kad je reč o SNS.

„Ključni cilj vlade posle rekonstrukcije mora biti zapošljavanje Srbije”, rekao je Vučić.

Lider Srpske napredne stranke najavio je da će ta stranka sledeće subote održati sednicu Glavnog odbora na kojoj će biti donete konačne odluke kako će biti obavljena rekonstrukcija Vlade Srbije, javnih preduzeća, javnih službi, svih nivoa vlasti.

„Mi smo imali ozbiljne, duge razgovore, o ciljevima, programu. Ključni cilj je zapošljavanje Srbije, zapošljavanje građana i spuštanje nivoa nezaposlenosti ispod 20 odsto”, rekao je Vučić.

On je naveo da je na sednici Predsedništva bilo reči o svim problemima funkcionisanja vlasti, kao i o personalnim rešenjima.

„Nismo u potpunosti postigli saglasje o svemu, ali sam dobio ovlašćenje da Glavnom odboru stranke predožim mere i predloge za politiku i rekonstukciju Vlade”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je od Predsedništva tražio ono što će, kako je rekao, tražiti i od Glavnog odbora stranke - da prihvate najozbiljnije promene, jer ovo je, kako je primetio, prvi put da jedna vlada bez prevelikog pritiska javnosti i opozicije raspravlja o sopstvenoj rekonstrukciji.

„Moj predlog Glavnom odboru biće temeljna rekonstrukcija Vlade. Moj predlog neće biti promena samo jednog ministra, već više ministara, a očekujem od koalicionih partnera isti nivo odgovornosti”.

„Uveren sam da će moji predlozi na sednici Glavnog odbora dobiti većinu, ukoliko se to ne desi na licu mesta ću snositi odgovornost. Mnogo dobrog smo uradili, ali kada tražite nedostatke i kada kritikujete moći ćete i da napredujete”, smatra Vučić.

On je naglasio da će „500 ljudi na Glavnom odboru odlučivati o budućnosti SNS ali i Srbije”.

Vučić je istakao da će od Glavnog odbora tražiti da se sprovedu najozbiljnije promene jer ovo je, kako je naveo, prva vlada koja bez pritiska opozicije hoće da uvede u politički život nove principe i samu rekonstrukciju.

Vučić je više puta podvukao da neće da kritikuje svoje koalicione partnere ali da od njih očekuje poštovanje principa odgovornosti, istakavši da kadrovi SNS koji će biti smenjeni neće otići sa tih funkcija zbog neke krivično-pravne odgovornosti, već zbog toga što su mogli da urade više ili bolje.

On je dodao da neće biti laka odluka saopštiti sada nekome od njih da će možda na nekoj drugoj funkciji moći da urade više, istakavši da je za sve njih SNS velika kuća i velika porodica.

Vučić je takođe naglasio da to nije bio lak razgovor, već razgovor sa prijateljima kojima, kako je naglasio, morate da se zahvalite i da kažete da treba da se bave nečim drugim.

„Ja sam, međutim, siguran, da će oni ostati uz SNS bez obzira na njihovu političku sudbinu”, rekao je Vučić.

Lider naprednjaka je rekao da je njemu na Predsedništvu upućena primedba zašto da SNS menja najveći broj ministara, kada je na njihov račun upućeno najmanje pritužbi.

„Mi se ne poredimo. Radimo najbolje za građane, ne poredimo se ni sa kim i ne kritikujemo nikoga”, rekao je Vučić i dodao da ako neki tvrde „da su super, neka tako i nastave, ali videće se gde i kad”.

„Danas i u subotu mi ćemo govoriti o sebi. Moguća su iznenađenja i ništa nije potpuno izvesno šta će se događati na sednici Glavnog odbora, ali ćemo svakako govoriti o sebi. Naši partneri govoriće o sebi, a posle toga ćemo sesti i razgovarati”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je na sednici Predsedništva bilo reči o tome da on preuzme premijersku funkciju, Vučić je odgovorio: „Pominjana je samo moja ostavka i ja sam govorio o njoj. Mi se ne ponašamo kao većina, već gledamo šta ćemo da uradimo, kako da stignemo do cilja. Drugima je važno da govore kako će da ostanu na određenom mestu, a nama to nije najvažnije”.

Novinare je interesovalo i da li SNS ima dovoljno kadrova da zameni ministre i državne funckionere za koje se proceni da nisu dobro radili.

„Sve stranke u Srbiji da spojite, nisam siguran da biste mogli da sklopite dobru vladu, ali to je generalno problem Srbije, a ponajmanje taj problem ima SNS”, rekao je Vučić i dodao da procene medija nisu uvek ispravne.

Kako je dodao, mogao bi da se nasmeje na kadrovski sastav rukovodstva pojedinih opozicionih stranaka.

Novinari su pitali i da li će doći do rotacije određenih ministarstava, što je Vučić potvrdio, istakavši da to neće biti urađeno tako kao da neko trguje, već kroz izmene Zakona o vladi i Zakona o ministarstvima. „Ovde smo da bismo nešto napravili u Srbiji. Bilo bi nam lakše da se sada kupamo u moru, kao mnogi”, rekao je vicepremijer.

Upitan da prokomentariše opaske DS na to što vlast čini u borbi protiv kriminala i korupcije, Vučić je rekao da iz te stranke čuje smešne izjave, tipa „kakva je to borba protiv korupcije i kriminala kada je iz pritvora pušten bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin”, i ocenio da tim izjavama upravo pokazuju da „pojma nemaju šta ta borba znači”.

„Stideo bih se kada bi neko iz SNS to izgovorio”, rekao je Vučić.

Sednica Predsedništva trajala je pet i po sati.

Tanjug

objavljeno: 14/07/2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.