Vučić: Podigli smo 180 optužnica

Izvor: B92, 28.Avg.2013, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Podigli smo 180 optužnica

Beograd -- Vučić uskoro očekuje konkretne rezultate u istrazi ubistava novinara, a opoziciji odgovara da je podignuto 180 optužnica u borbi protiv organizovanog kriminala.

Prvi potredsednik Vlade Srbije je tako odbacio optužbe opozicije da je u Nemanjinoj 11 prethodnih godinu dana najmanje rezultata bilo u borbi protiv organizovanog kriminala. "Bio sam šokiran takvim optužbama i videli ste da sam na licu mesta ne samo demantovao i negirao, već rekao bih uspeo da ih nateram da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bar na sekundu posrame zbog takvih neistina".

"Želim građanima Srbije da podnesem izveštaj - u prethodnom periodu najviše je podignuto optužnica zbog organizovanog kriminala. Direktno je podignuto 117 optužnica u krivičnim postupcima povedenim nakon 1. avgusta 2012. godine, 113 od tih 117 optužnica je potvrđeno, za 9 lica je glavni pretres već u toku i već je doneta jedna pravosnažna presuda, što znači da se vrlo efikasno krenulo i u oblasti pravosuđa. U istom periodu su podignute još 63 optužnice na osnovu istraga sprovođenih u ranijem periodu, što znači da je podigunto ukupno 180 optužnica za organizovani kriminal", rekao je Aleksandar Vučić za B92.

Još se ne zna novi šef BIA

Vučić je naveo i da još nema odluke o novom direktoru Bezbednosno-informativne agencije (BIA). "Još ne postoji odluka o tome. Biće doneta narednih dana", rekao je Vučić.

On je dodao da se advokati ponekad šale pa kažu da ne mogu da odgovore na sve ono što stiže iz tužilaštva.

Govoreći o slučaju odbeglog narko-bosa Darka Šarića, Vučić je priznao da je pogrešio kada je ranije govorio da će on biti uhapšen do polovine tekuće godine, ali je istakao da period u kome će biti uhapšen nije na dugom štapu.

"U saradnji sa najmoćnijim svetskim službama radimo na privođenju gospodina Šarića. Gospodin Šarić je čovek na čijem smo hapšenju, privođenju, pravdi maksimalno posvećeni. Mi ćemo to završiti. Bio sam neiskusan kada sam rekao da to očekujem do kraja juna i više neću davati prognoze. Ne želim da otkrivam u kojoj je sve to fazi, ali sam već rekao da radimo sa najmoćnijim svetskim timovima, što je po sebi čvrsta garancija da će taj težak posao koji nam je i dužnost obaviti", rekao je Vučić.

"A nama nedostaje tužilaca, da budem otvoren, za ovako jedan težak i naporan posao", kaže Vučić.

Danas je održana sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti na kojoj su prema Vučićevim rečima četiri teme bile ključne.

"Jedna je stalna i pojačavaće se rad na njoj a to je istraga i završetak istraga povodom 24 predmeta o kojima smo govorili, predmeta korupcije i organizovanog kriminala. Druga je izveštaj tužilaštva za organizovani kriminal o podignutim optužnicam i onome što je urađeno u prethodnih godinu dana. Ono što je za nas važno su skupovi visokih rizika, koji možemo imati u narednim periodu pre svega fudbalska utakmica Srbija-Hrvatska. Četvrta je rad komisija za istrživanje ubistava novinara".

Koordinator biroa službi bezbednosti odbacio je mogućnost da Šarića neko štiti i naveo da organe niko ne može da ometa, a da ostale priče njega ne interesuju.

"Da li bi, šta i kako neko želeo, ja u takve stvari ne ulazim i ne zanimaju me. Zanima me rezultat i to što se mi trudimo građanima neće biti važno ako rezultata ne bude bilo", rekao je Vučić.

On je najavio da uskoro očekuje konkretne rezultate u istragama "najmanje jednog, a možda i dva" nerazjašnjena ubistva novinara.

"Po prirodi nisam optimista, ali sam uveren da ćemo imati konkretne rezultate o jednom, a možda i dva slučaja ubistava novinara posle mnogo godina u kojima nije bilo istine i pravde. Važno je i za poštovanje principa pravde i pravičnosti, ali i za žrtve i porodice žrtava i stradalih da se to reši. Mislim da ćemo to uspešno uraditi", rekao je Vučić.

Lider SNS je naveo da osim toga, očekuje i rezultate u istragama vezanim za 24 sporne privatizacije, koje će, prema njegovim rečima biti završene do kraja godine.

On ističe činjenicu da nijedan od tih predmeta više "nije netaknut".

"Ostalo je da se konačno završe ovi veliki predmeti od C-marketa do Luke Beograd u koju se već debelo zagazilo do Vetrinaraskog zavoda i mnogih drugih predmeta. Svi ti predmeti su u obradi. Više nema ni jedan predmet, ni Nacionalna šedionica, znači nema predmeta koji je ne taknut. Očekujem, kao što sam rekao da do kraja godine sve istrage budu zavšene i da do kraja godine tužioci ili prihvate ili odbiju takve rezultate - donesu ili optužni akt ili optužnicu ili kažu da nije bilo izvršenje krivičnog dela, dakle da bar država smatra da nije bilo izvršenje krivčnog dela. To je ono što očekujem kao rezulat do kraja godine i mi ćemo taj rezulate ostvariti", rekao je Vučić za B92.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić najavio rezultate u istragama o ubistvima novinara

Izvor: Politika, 28.Avg.2013

Vučić najavio da će odbegli narko bos Darko Šarić biti uhapšen „u periodu koji nije na dugom štapu”. ..BEOGRAD – Potpredsednik Vlade i koordinator službi bezbednosti Aleksandar Vučić najavio je danas konkretne rezultate u istragama „najmanje jednog, a možda i dva” nerazjašnjena...

Nastavak na Politika...

Vučić: Uskoro razrešenja ubistava novinara i spornih privatizacija

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Avg.2013

BEOGRAD - "Ostalo je da se završe veliki predmeti. Radi se na svemu, od C marketa, pa do Luke Beograd u koju se debelo zagazilo."

Nastavak na SEEbiz.eu...

Vučić: Istraga je duboko ugazila u Luku Beograd, privešćemo i gospodina Šarića

Izvor: Press, 28.Avg.2013

"Po prirodi nisam optimista, ali sam uveren da ćemo imati konkretne rezultate o jednom, a možda i dva slucaja ubistava novinara posle mnogo godina u kojima nije bilo istine i pravde. Važno je i za poštovanje principa pravde i pravičnosti, ali i za žrtve i porodice žrtava da se to reši", rekao...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.