Vučić: Ovo je ono o čemu sam sa Nikolićem maštao, daćemo sve od sebe da Srbiji bude bolje!

Izvor: Press, 22.Apr.2014, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ovo je ono o čemu sam sa Nikolićem maštao, daćemo sve od sebe da Srbiji bude bolje!

Vučić je ponovio da su glavni poslovi koji vladi predstoje donošenje važnih zakona te okončanje postupaka restrukturiranja i reforma javnog sektora i naglasio da će rad novih ministara biti proveravan na šest meseci, kao i da će neke od ključnih rsora voditi nestranačke ličnosti.

Navodeći da pre petka, za kada je planirana sednica Glavnog odbora SNS, neće govoriti o sastavu svog kabineta, mandatar je rekao da će biti najverovatnije 16 ministarstava, odnosno 17 ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << 18 članova vlade u kojoj će biti SPS, SVM i veliki broj nestranačkih ljudi.

To što će nestranačke ličnosti voditi mnoge resore Vučić, kako je rekao, ne smatra slabošću.

- Danas je otišla inicijativa za predsednika skupštine, sutra predlog zakona o vladi i ministarstvima, sutra će biti izabran i predsednik Skuštine grada, prekosutra gradonačelnik..., sve ide u dan kao što smo i rekli - rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Nikolićem.

Pošto je poverio mandat za formiranje vlade lideru naprednjaka Nikolić je rekao da će sa Vučićem deliti odgovornost u suočavanju sa iskušenjima koja očekuju državu, ali i da mu "ne bi bio u koži".

- Srbija je pred ogromnim iskušenjima. Pobeda, radost i veselje završeni su brojanjem glasova, a danas počinje velika odgovornost i rad pod lupom javnosti i svih onih koji žele da vladi pronađu grešku - konstatovao je Nikolić.

Vučić je, prema Nikolićevim rečima, na sebe preuzeo odgovornost da unapred kaže da će da bude teških odluka, i da je cilj da Srbija konačno počne da živi od svog rada.

Nikolić je istakao da, ako građani misle da problemi sa kojima se Srbija suočava mogu da se leče šećernom vodicom, mogu da izaberu drugu vladu i predsednika, konstatujući da Srbija ima jednog Aleksandra Vučića i da bi bilo tragično da ga izgubi zato što nije uspela da proceni koliko je njegova želja da ova država uspe.

- Danas je vreme otrežnjenja, istine i suočavanja sa surovom realnošću i mislim da je SNS za to potpuno spremna, a ja sam spreman da pomognem u okviru ustavnih ovlašćenja u onome što vladu očekuje - rekao je Nikolić i dodao da je danas najlagodnije biti u opoziciji. 

Upitan za mišljenje šta o tome šta bi trebalo da budu prioritetni ciljevi vlade, predsednik Srbije je istakao da će u toku predstojećih nedelja biti intenzivno sagledavane mogućnosti za privlačenje investicija.

- Sve svoje vreme i ambicije posvetiću uspehu ove vlade. Moraću da posetim stare prijatelje i Srbiji tražim nove prijatelje - rekao je Nikolić.

Upitan da se izjasni o personalnim rešenjima u budućoj vladi, Nikolić je rekao da će Vučić biti najodgovorniji, i da "nije čovek koji će selektoru da kaže kog igraca će da uzme u tim, a da potom on odgovara za rezultate". 

- Od uspeha ove vlade zavisi budućnost Srbije i dužnost je i obaveza i pravo Aleksandra Vučića da bira ljude u koje ima najveće poverenje da budu ministri a meni je drago što se moje mišljenje nije mnogo razlikovalo od onoga što će on predložiti - kazao je Nikolić.

Ističući da će u vladi biti dosta eksperata, kao i da će neke ključne resore upravo voditi eksperti, Vucicć je rekao da to, za razliku od nekih drugih, ne naziva "ekspertskim kretenizmom", već odgovornim i ozbiljnim ponašanjem koji neko u državi ima prema građanima.

- Mislim da će neke od ključnih resora voditi nestranačke ličnosti- rekao je Vučić.

On je rekao da je zadovoljan što je ceo proces oko formiranja vlade završen u rekordnom roku i najavio da će u budućnoj vladi rad ministara stalno biti proverevan, jer oni nisu "bogom dani".

- U Srbiji je uvek nedostajala strategija, a vrsnih taktičara smo uvek imali mnogo. Mi ćemo sada imati plan kako će Srbija da izgleda za narednih četiri - pet godina. Želim da naglasim da iako znam da ćemo biti Izloženi kritici, ako je Ustav sveto pismo ministri nisu i menjaćemo ih u skladu sa tim kako budu radili - rekao je Vučić dodajući da će njihov rad biti proveravan na šest meseci.

- Njihov rad će sve vreme biti pod lupom javnosti, oni će odgovarati građanima, oni čijim radom nismo zadovoljni biće smenjeni - poručio je Vucicć.

- Zahvalan sam predsedniku Nikoliću što je podržao promene legilslative u oblasti radnopravnog zakonodavstva, ekonomije, prava, jer moramo 13 novih zakona da donesemo, o radu, privatizaciju, stečaju, planiranju i izgradnji... sve to moramo da uradimo do leta - rekao je on.

Vučić je dodao da je drugi deo rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju, a treći situacije u javnim preduzećima, koja više neće biti vezana za ministarstva, već za vladina tela.

- Javna preduzeća je osnovala država, učestvuju jednako na tržištu i njihov posao je da to što zarade vrate i državi, a to nikada nije bio slučaj - primetio je Vučić i dodao da su uz planu i oštre mere fiskalne konslolidacije.

Govoreći o reformama Vučić je rekao da je ideja da se reforme ostvare kao što je to urađeno u Estoniji i baltičkim zemljama, a ne kao u nekim južno-evropskim zemljama gde su trajale i deceniju.

- To zavisi i od naše volje i zato sam razočaran odlukama nekih da štrajkuju, a da mere nisu ni videli ni sagledali stanje u javnim finasijama - rekao je Vučić.

On je ponovio da neće raditi za sledeće izbore već za sledeće generacije i to ostaje opredeljenje SNS.

- Mrzim kuknjavu, džangrizanje i kritizerstvo, što sam mnogo voleo da radim do pre nekoliko godina, ali moram da kažem da je teško da je neko dobio mandat u težim okolnostima - rekao je Vučić dodajući da je na novoj vladi da te nekada lake i popularne odluke ispravi i zbog toga zato naprave za sebe možda i loše i porazne rezultate, ali da je važno da Srbija ima bolje rezultate.

Zahvaljujući Nikoliću na tome što mu je dao mandat za sastav vlade, Vučić je rekao da je "ovo jedan od onih dana o kojima su nekada zajedno maštali".

- Trudim se da emocije ne pokazujem iako nisam hladan kao što izgleda. Za Srbiju ćemo se boriti i dati najbolje što možemo - rekao je Vučić.

Vučić nije želeo da kaže ko će biti novi gradonačelnik Beograda, a predlog za imenom kandidata sutra će biti predat u Skupštini grada Beograda.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.