Vučević: Beogradske izbore trebalo bi raspisati što pre

Izvor: B92, 08.Mar.2024, 10:52

Vučević: Beogradske izbore trebalo bi raspisati što pre

Predsednik Srpske napredne stranke, potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da beogradske izbore treba raspisati što pre.

On je gostujući na televiziji Prva rekao da ne treba gubiti vreme jer se na taj način zapravo gubi vreme za organizaciju Ekspa 2027 i drugih velikih infrastrukturnih projekata, ali i za poboljšanje uslova života i standarda građana i za velike investicije u Beogradu.

"Mislim da ako izgubimo još >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dve, tri nedelje zato što nekom ne odgovara da prekida odmor, ili da će dobiti neki poen na zloupotrebi nekog događaja kao što je ono što nam se desilo 3. maja 2023, to nije dobro", rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima zloupotrebom nacionalne tragedije, pre svega tragedije porodica čija deca i članovi porodice ubijena neko želi da u kampanji podigne neki procenat glasova.

"Beograd nema vremena da čeka i da gubi. Svaki dan koji promašimo ili ispustimo u smislu pokretanja svih onih kapaciteta koji treba glavni grad da pokrenu je minus", rekao je Vučević.

On je odgovarajući na pitanje da li očekuje da će opozicija pokušati da spreči održavanje beogradskih izbora ako se ne budu slagali sa datumom, rekao da niko ne može da spreči održavanje izbora i da misli da će na tim izborima učestvovati svi i da će svi moći da provere koja je stvarna podrška koju imaju.

"Svi smo siti one priče da je neko pobedio, a pobedio je Aleksandar Vučić, Beograd ne sme da stane", rekao je on.

Naglasio je i da je predlog da Ana Brnabić bude predsednik Skupštine Srbije dobar i istakao da je ona svojim radom i zalaganjem zaslužila poverenje i podršku ne samo jedne političke stranke, nego i javnosti i građana Srbije.

"Ona će se dobro snaći, biće odličan predsednik Skupštine Srbije i mislim da će moći da predsedava, odnosno da vodi parlament u naredne četiri godine i čeka je puno posla", rekao je Vučević.

Kako je dodao i Skupštinu Srbije čeka puno posla u pogledu zakonodavnih inicijativa i usvajanja zakona i odluka.

Vučević je najavio i da će se za desetak dana izaći sa sa kandidatom za mandatara i da će o tome biti obavešten i predsednik Srbije i javnost.

"Očekujemo da tada predsednik Republike poveri mandat za sastav nove vlade osobi koju ćemo kandidovati, sobzirom na to da smo obavestili na konsultacijama predsednika države da naša lista ima većinu", rekao je predsednik SNS.

Dodao je da će na razgovore biti pozvani Savez vojvođanskih Mađara, Socijalističke partije Srbije (SPS) i njeni koalicioni partneri, kao i da bi trebalo razgovarati sa strankom Usame Zukorlića i možda sa još nekim strankama.

Kada je reč o rokovima, kako je naglasio Vučević, nigde se nije zakasnilo i da vlada iako je u tehničkom mandatu radi svoj posao kako građani ništa ne bi osetili.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji i o tome šta će država uraditi da pomogne srpskom stanovništvu, Vučević je kazao da se tamo pravi geto za Srbe kako oni ne bi mogli da opstanu u južnoj srpskoj pokrajini.

On je naglasio da vlasti u Beogradu idu na to da se razgovara, jer se ne želi da Srbija bude proglašena krivcem za nešto što nije uspelo.

"Mi moramo biti odgovorni i istrpljivi, jer nemamo drugu opciju. Ko kaže da ne treba da idemo, mora da nam kaže šta je druga opcija, a ona bi bila u kontekstu sukobljavanja. A to nije dobro ni za koga, pa nije dobro ni za našu državu. Ne želimo da nam bilo ko strada", naglasio je potpredsednik Vlade Srbije.

Komentarišući navode pojedinih medija da se u UN priprema rezolucija o Srebrenici kojom bi se Srbima prikačila etiketa genocida, Vučević je kazao da ga ne bi čudilo da opet bude usijanih glava u međunarodnoj politici koji će pokušati da pokrenu i dignu tu temu na nivo da se srpski narod i Srbija proglase genocidnom državom.

" Nas čeka velika diplomatska bitka nezavisno od toga da li se zaista priprema ta rezolucija. Vi nikada ne možete da se opustite i morate stalno da radite na zaštiti nacionalnog interesa", rekao je Vučević i dodao da je neverovatno da neko ima potrebu da se posle više od tri decenije i dalje vrti u tom začarnom krugu i da ne želi da ovaj region ide napred i da se sarađuje.

On se osvrnuo i na jučerašnja dešavanja u Crnoj Gori, naglašavajući da je mržnja dela ljudi na Cetinju "za izučavanje, za neke druge eksperte i da nije pitanje za politiku".

Vučević je naglasio i da Srbija, Crnu Goru vidi kao prijateljsku državu i da poštuje apsolutno njen suverenitet i nezavisnost.

"Mislimo da su narodi najbliže povezani, kažem mi smo suštinski isti narod, istim jezikom pričamo, većinska je ista i religija pristina", rekao je on.

Prema njegovim rečima, politička elita u Crnoj Gori verovatno pod uticajima ili uslovljavanjem nekih spoljnih faktora ima potrebu da se stalno svađa sa Srbijom.

"Mi ne želimo svađu sa Crnom Gorom, želimo bratske i prijateljske odnose, ali kako god Crna Gora želi da definiše odnose sa Srbijom, mi ćemo to prihvatiti. Oni su deo NATO alijanse, a mi smo vojno-neutralni. Obe države su na evropskom putu", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"SVAKI DAN KOJI ISPUSTIMO JE MINUS" Vučević: Beogradske izbore trebalo bi raspisati što pre

Izvor: Blic, 08.Mar.2024

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS), potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da beogradske izbore treba raspisati što pre.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.