Voždovac: Verifikacija pa prekid

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 10.Avg.2009, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voždovac: Verifikacija pa prekid

Beograd -- Na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Voždovac verifikovani mandati odbornika, nakon čega je sednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

Posle skoro dva meseca iščekivanja, stranke nisu uspele da se dogovore o formiranju nove vlasti na Voždovcu. Zbog toga ni današnja konstitutivna sednica nije završena, zgradu voždovačke opštine, prvi su napustili odbornici radikala. Njihovima stopama krenuli su i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naprednjaci, a zatim su im se pridružili i narodnjaci, pa je sednica na kraju prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

Sledeću šansu za konstituisanje skupštine, odbornici će imati u sredu, a poslednji rok za izbor opštinskog rukovodstva ističe u petak.

Ni mnogobrojna publika ,koje je bilo više od odbornika i novinara zajedno, nije pomogla da se konstituiše voždovačka skupština. Koalicija oko Demokratske stranka još uvek ne uspeva da obezbedi još jednog nedostajućeg, a po mnogima takozvanog zlatnog odbornika, koji im nedostaje za formiranje vlasti. U međuvremenu, DSS i NS upućen je još jedan poziv za saradnju

"To je bežanje od izbornih rezultata i volje građana. Mi smo zvali, a i sada pozivamo koaliciju DSS/NS da podrži skupštinsku većinu da bi do petka konstutuisali vlast", rekao je šef odborničke grupe Demokratske stranke u opštini Voždovac Branko Arsenijević.

Odbornici DSS-a i NS tvrde da nijedan njihov odbornik neće preleteti u tabor DS-a. Oni medjutim nisu negirali mogućnost saradnje sa DS-om.

"Mi nismo dobili poziv za stavaranje skupštinske većine, osim što imamo dogovor sa SNS i što smo u medijima videli apsurdnne pozive samo pojedinim odbornicima, što je do sada nečuveno u formiranju većine", rekao je Dragan Čović iz DSS-a.

Izjave pre sednice

Na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Voždovac danas ranije je obavljena verifikacija 56 odbornika, posle čega je proglašena kratka pauza u radu kako bi se utvrdilo da li Skupština opštine ima većinu za dalji rad i odlučivanje.

Pauza je određena na predlog odbornika SNS i narodnjaka, koji su tvrdili da ne postoji većina i zato su zahtevali pauzu i konsultacije šefova odborničkih grupa kako bi se utvrdilo da li postoje uslovi za rad.

Sednicu su napustila tri odbornika Srpske radikalne stranke.

Posle verifikacije mandata, na dnevnom redu sednice je izbor predsednika Skupštine opštine, zamenika predsednika, sekretara i zamenika sekretara, kao i izbor predsednika i zamenika predsednika Gradske opštine i Veća gradske opštine.

U Demokratskoj stranci su pre sednice rekli da će na današnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Voždovac biti formirana većina, ali ne navode koje će je stranke činiti.

Predstavnici DS i koalicije SPS-PUPS-JS potvrdili su juče da su se te dve opcije dogovorile da zajedno pokušaju da konstituišu većinu u opštini Voždovac, a DS je pozvala narodnjačku koaliciju da tu većinu podrži.

Iz koalicije DSS-NS-NP, međutim, su poručili da skupština opštine Voždovac danas neće biti konstituisana, jer nema većine i da je očigledno da će se u toj opštini ići na ponovne izbore.

"Evidentno je da u opštini Voždovac većine nema. DSS-NS-NP jasno i javno su rekle da razgovarju o kolaciji sa SNS i sada bi bilo krajnje licimerno prema svima koji su za tu koalciju glasali da napravimo drugačiji potez", rekao je portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, odgovornost za ponovne izbore na Voždovcu snosiće Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije.

"Očigledno je da je SPS podlegao pritisku DS, koji je socijalistima zabranio da pregovaraju sa SNS-om i koalicijom DSS-NS-NP i zbog toga na Voždovcu u ovom trenutku nema dogovorene većine koja bi mogla da formira vlast", rekao je Mladenović.

On je primetio da "javno hvalisanje" o preuzimanju nekoga od odbornika na Voždovcu zaslužuje svaku osudu, jer urušava politički sistem države i dodao da i primer Voždovca pokazuje da je aktuelna vlast "vladu napravila uticajem tajkuna i ambasadora".

Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić rekao je da SNS nije vodio dalje pregovore sa SPS-om o formiranju vlasti na Voždovcu i da su iz koalicije oko SPS-a dobili odgovor da će pokušati da formiraju vlast sa DS-om.

"Ne znam kako misle da formiraju vlast sa DS-om i zato su izbori najrealnije rešenje. Ostaje da se vidi šta će biti", rekao je Vučić.

Ukoliko se do 14. avgusta ne izaberu predsednik lokalne skupštine i sekretar, Skupština grada formiraće privremenu upravu u opštini Voždovac i biće raspisani novi izbori.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.