Vojvodina, plodno tlo za razmirice

Izvor: RTS, 05.Avg.2013, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvodina, plodno tlo za razmirice

Nove tenzije između novosadske i republičke vlasti s jedne i pokrajinske vlasti s druge strane o ekonomskoj situaciji u Vojvodini. Naprednjaci upozoravaju da Vojvodina, nekada najrazvijeniji region, živi sve lošije. Demokrate ističu da je nekada pokrajina imala veću autonomiju i da je zato bila razvijenija.

Tenzije koje je izazvala vojvođanska Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava su se primirile, a čini se i glasovi koji su pozivali na raspisivanje izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Vojvodini. Međutim, novosadska i pokrajinska vlast počele su polemiku o ekonomskoj situaciji.

Naprednjaci i demokrate razmenjuju saopštenja o tome da li je Vojvodina na vrhu ili dnu privredne lestvice u zemlji, kakvo je stanje u Novom Sadu, i ko je za to odgovoran.

Isti vetrovi na severu, pa jednakom brzinom kao i republički, plovi vojvođanski brod. Do posla teško stiže svaki četvrti radno sposoban građanin.

Loša ekonomska situacija je plodno tlo za međustranačka trvenja demokrata, koji rukovode Pokrajinom, i naprednjaka, koji upravljaju Novim Sadom.

"Rekao sam da sam nezadovoljan, svestan sam toga. Sačekajte da prođe naš mandat, oni su doveli jedan trgovinski lanac, ali nisam zadovoljan što ne dolazi proizvodnja. Neka da "Siepa" 10.000 evra po zaposlenom gradu Novom Sadu, pa da vidimo da li će doći investitori", kaže gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Procenat lošeg različito mere stranke koje vode pokrajinu, a različito one koje vode Novi Sad i Republiku. Sa republičkog nivoa stižu optužbe na račun pokrajinske administracije da Vojvodina, nekada najrazvijeniji region, živi sve lošije. Nezaposlenost je zaustavljena, ali, podsećaju da nema rasta broja uposlenih.

"Mi nismo govorili da Vojvodina stoji sjajno ekonomski. Samo u ovom momentu nije najgora, kao što tvrde neki u republici. Ona je po svim pokazateljima najperspektivnija u Srbiji. Kakva je bila nekada, mi to povezujemo i sa stepenom autonomije Vojvodine. Nekada je imala veća prava i bila razvijenija", kaže pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin.

(Ne)mogući izbori

Razmirice na relaciji između republike i pokrajine često kulminiraju pričom o vanrednim izborima. Pokrajinska opozicija nije formalno odustala od zahteva za njihovim raspisivanjem.

Balint Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara smatra da u Vojvodini ne može biti pokrajinskih izbora jer je takva procedura. Objašnjava da izbore raspisuje predsednik Skupštine na obrazložen zahtev predsednika vlade Vojvodine.

"Ja ne mogu da zamislim situaciju gde Pajtić traži od predsednika Skupštine da se raspišu izbori, sve dok vladajuća koalicija ima većinu u Skupštini Vojvodine. Ovi rovovi odgovaraju SNS-u, jer može da govori da je pokrajinska vlada nesposobna, ali rovovi odgovaraju i DS-u jer može da govori o ugroženosti, da se ne poštuje ustav i procedure", ocnjuje Pastor.

Tačka na dilemu da li je republika maćeha ili majka, a pokrajina dobro ili razmaženo dete mogla bi da bude stavljena zakonom o finansiranju pokrajine. Njegovo donošenje najavljeno je još u oktobru prošle godine, ali komisija zadužena za izradu tog akta još se nijednom nije sastala.

Još jedan problem na relaciji Novi Sad-Beograd predstavlja to što je više od 20 odredaba Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine prošle godine proglašeno neustavnim.

Ustavni sud je za kraj godine najavio odluku o ustavnosti Statuta Pokrajine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.