Vlast Tadića i Nikolića donela bi stabilnost

Izvor: Press, 16.Avg.2010, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast Tadića i Nikolića donela bi stabilnost

Eventualna postizborna koalicija dve najveće stranke, Demokratske stranke i Srpske napredne stranke, donela bi političku stabilnost zemlji, ali nijedan od ključnih problema ne bi bio rešen, ocenjuju politički analitičari. Da je koalicija DS-a i SNS-a moguća juče je u Pressu najavio zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić, ali samo pod uslovom da ni DS ni SNS posle izbora ne bi mogli da sastave Vladu.Vlast po ukusu Zapada >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
Prema rečima sagovornika Pressa, koalicija dve najveće stranke oslabila bi uticaj manjih stranaka, ali na kratak rok! Oni smatraju da bi male stranke izvukle profit već na sledećim izborima.
Urednik „Nove srpske političke misle" Đorđe Vukadinović kaže za Press da koalicija demokrata i naprednjaka ništa dramatično ne bi donela Srbiji. On dodaje i da savez DS-a i SNS-a „nije izvestan", niti je već dogovorena stvar, kako neki tvrde, već da je „više plod želja jednog dela međunarodne zajednice i pojedinih političkih krugova u zemlji".
- Međutim, ne mislim da bi se nešto dramatično promenilo u slučaju da se napravi koalicija DS-a i SNS-a. To bi dovelo do privremene stabilnosti u Srbiji, ali se dugoročno nijedan problem ne bi rešio. Ne verujem da bi to bilo neko posebno dobro rešenje, ali Srbija je videla i čudnije koalicije. I bez drugih stranka, ta vlada bi ličila na koncentracionu vladu, maltene bismo se vratili u vreme Socijalističkog saveza radnog naroda - kaže Vukadinović.
Prema njegovoj oceni, eventualna vlada ne bi ni izazvala veliki šok kod biračkog tela dve partije, jer su „građani već dovoljno apatični".
- Takvu koaliciju možda više priželjkuju u SNS-u jer dugo čekaju da dođu na vlast, dok u DS-u ima raznih struja. Svi drugi koji bi ostali van te koalicije dugoročno bi profitirali, posebno DSS i LDP, jer bi im u opoziciji porastao rejting do sledećih izbora - kaže Vukadinović.
Direktor CeSID-a Marko Blagojević ocenjuje za Press da bi u situaciji da demokrate i naprednjaci posle novih izbora naprave vladu njihovi direktni konkurenti najviše ojačali.
- Pre svega, govorimo o krajnje hipotetičkoj situaciju koju vidim jedino u situaciji krajnje nužde, odnosno da nikako drugačije ne može da se formira vlada. Ako bi došlo do koalicije DS-a i SNS-a, to bi samo ojačalo njihove direktne konkurente, s jedne strane G17 Plus i LDP, a s druge radikale i DSS. Takođe, ta koalicija ne bi dovela do ukrupnjavanja političke scene, nego upravo suprotno - kaže Blagojević.
Politički analitičar Milan Nikolić smatra da bi pakt DS-a i SNS-a doneo stabilnost na političkoj sceni. On, međutim, misli da bi u takvoj situaciji manje stranke izgubile na značaju.
Problem u programima
- Dobilo bi se na političkoj stabilnosti, jer bi vladu činile dve najveće stranke. Problemi bi se javili u usaglašavanju programa, ali i u činjenici da SNS nema kadrove koji bi zauzeli vodeće funkciji u vladi. Poznato je da je takvih primera bilo i u drugim zemljama, konkretno u Nemačkoj, gde su dve najveće partije formirale vladu. Istovremeno, manje stranke izgubile bi na značaju, što bi bilo dobro za demokratiju - kaže Nikolić.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.