Visok rejting – izazov za naprednjake

Izvor: Politika, 24.Sep.2012, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visok rejting – izazov za naprednjake

Naprednjacima posle izbora raste rejting, a da li će sa rejtingom rasti i njihova želja da kapitalizuju te rezultate

Istraživanja pokazuju da je SNS-u posle izbora porastao rejting, što je bio dovoljan razlog da po političkim kuloarima počne da se raspravlja zašto oni ne bi raspisali nove izbore i tako kapitalizovali te rezultate. Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik vlade, izjavio je da je „prema poslednjim istraživanjima jasno da će u narednih, ne bih se usudio da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kažem deceniju, ali šest do sedam godina, SNS biti vodeća snaga u srpskom društvu. Dramatična je razlika između nas i ostalih da nije ukusno ni upoređivati”. Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine Srbije, odgovarajući na pitanja u intervju „Večernjim novostima“ rekao je da SNS još nije pričao o smeni vlasti u Beogradu ali i da se nisu sa bilo kim nagodili. „Ako odlučimo da menjamo vlast u Beogradu nemojte sumnjati da ćemo u tome uspeti.”

Ove dve izjave nisu dovoljne da bi se zaključilo da se SNS sprema za nove izbore iako su mediji puni nagađanja da u koaliciji postoje velike razlike. S druge strane i pre izbora se znalo da Nemačka podržava veliku koaliciju (DS plus SNS), i da je u prvim danima nove vlasti SNS stekao novo poverenje na Zapadu koji ih, kako se priča, podstiče na izbore. Konačno, nagađanja o mogućnosti da SNS iskoristi svoj visoki rejting hranjeno je i uverenjem da će ova vlada za naprednjake biti samo usputna stanica jer mogu da je sruše u trenutku koji im najviše odgovara.

Srđan Bogosavljević, direktor Ipsos Strateški marketing, kaže da je video razna istraživanja i da su ona u skladu sa prethodnim iskustvima. On objašnjava da veliki broj građana uđe u istraživanja pred izbore i da ih pobednici „zadrže”, dok ih male stranke ne zadrže. „Juli i avgust nisu dobri za istraživanja i sve je još sveže, DS je u sukobu… Još je prerano za zaključke o pojedinim strankama, pa i za zaključak da li će da se, na osnovu rejtinga, opredeljuju da nešto rade. Iskustvo pokazuje da je, na primer, uobičajeno da su oni koji su glasali za DS sada neopredeljeni: izgubljeni su izbori, dešavaju se previranja u stranci. SNS-u i SPS-u nema razloga da pada rejting jer su oni pobednici. Ali, još je rano za analize i zaključke.”

Ognjen Pribićević, iz Instituta društvenih nauka, smatra da postoji mogućnost da naprednjaci ranije raspišu izbore i tako kapitalizuju svoj rejting. „Rejting im je izuzetno visok, duplo viši nego DS-u. Vučić je pokrenuo vrlo važna i velika pitanja i to sigurno utiče na popularnost. Koliko će uspeti da razreši sva pokrenuta pitanja, a čak i da uspe, pitanje je koliko taj kapital može da traje. Srbija tone zbog očajnih rezultata prethodne vlade, a oko rešenja te situacije je velika razlika između Dačića i Dinkića.”

Pribićević kaže da kada se budu videli rezultati Vučića, i ako budu dobri, moguće je da na vrhuncu popularnosti raspišu izbore i da naprave koaliciju sa DS-om ili jednim od sadašnja dva koaliciona partnera, sa SPS-om ili sa URS-om. „Moguće je i da nastave po starom, odnosno da ostanu u ovoj koaliciji, što je najverovatnije jer ih spajaju interesi. A moguće je i da se sve uruši zato što se neće rešiti ekonomski problemi i da neko treći dobije vlast kao što se to dogodilo u Grčkoj.”

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, napominje da se rejtinzi menjaju, i da zavise od više faktora pa i od datih obećanja. On smatra da je SNS-u rejting tako visok i zbog slabosti DS-a i dešavanja u toj stranci. „Ne verujem da je SNS došao u situaciju da raspisuje samostalno izbore i da sami vladaju. Ako bi i srušili vladu ponovo bi ušli u koaliciju sa sadašnjim partnerima. Ovi koji sede u vladi ponovo bi bili za pregovaračkim stolom. Kada bi srušili vladu teško da bi mogli biti sa DSS-om, LDP nije njihov saveznik, a ni DS sada.”

Stanković kaže i da stranke koje su na vlasti ne vole izbore, jer postoji suočavanje, pa zato čuvaju vladu. „Opcija za veliku koaliciju sa DS-om postoji, ali velika koalicija je već odbijena. Naprednjaci demokratama liče na radikale u neko doba, imaju iste probleme kao prethodna vlast, ali sada ima manje resursa. Popularnost je fotografija trenutka, a i lakše je dogovoriti se sa koalicijom nego ponovo ići na izbore. Svi oni to dobro znaju, opekli su se na rejtingu i DS i SNS krajem i početkom godine. Za naprednjake bi bila politička greška da mnogo veruju rejtinzima. Treba imati i politički instinkt. Ako žele da budu pobednici, koji će sve preuzeti, preuzimaju i rizik a ne verujem da će preuzeti taj rizik jer imaju dosta vlasti.”

Ivana Anojčić

objavljeno: 24.09.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.