Uvredljivi grafiti protiv Čanka

Izvor: B92, 03.Sep.2012, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvredljivi grafiti protiv Čanka

Novi Sad -- Nepoznati počinioci na jednoj tabli pored glavnog puta u novosadskom naselju Veternik ispisali su uvredljiv grafit protiv predsednika LSV Nenada Čanka.

Na tabli pored puta piše: "Čanak ustaša".

Na zgradi Filozofskog fakulteta juče je osvanuo grafit: "Pavličiću ustašo. Gotov je. Sledeća je Vojvodina", a sa zgrade je nestala i tabla sa nazivom Ulice dr Zorana Đinđića.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina organizovaće zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << toga danas u 17 sati ispred Filozofskog fakulteta protest "Protiv mržnje, stop fašizmu!"

U Novom Sadu već nedeljama traju pokušaji Srpske napredne stranke da obori aktuelnu vlast, predvođenu Demokratskom strankom i gradonačelnikom Igorom Pavličićem. U vladajućoj koaliciji sa DS-om je i Čankova Liga socijaldemokrata Vojvodine.

U Novom Sadu vlada atmosfera linča u kojoj se poziva na progon političkih protivnika, ocenila je predsednica Skupštine grada Novog Sada Aleksandra Jerkov.

"Indikativno je da se pojavljivanje grafita dešava u isto vreme kada je najavljena promena vlasti u Novom Sadu. Mislim da se Novosađanima ništa dobro ne piše ukoliko ovi ljudi, koji to rade, zaista i dodju na vlast", kazala je Jerkov Tanjugu.

Prema njenim rečima, poruka grafita je da svako ko je drugačiji, nema šta da traži u Novom Sadu i dodala da je uverena kako Novosađani neće trpeti takve stavove.

"Indikativno je da se pišu grafiti mržnje protiv političkih protivnika, a imajući u vidu političku istoriju ljudi iz Srpske napredne stranke, uklapa mi se u njihovu dosadašnju političku ideologiju, da ljude nazivaju ustašama", zaključila je Jerkov.

Predsednik Odbora za ljudska prava i ravnopravnost polova Skupštine Srbije Meho Omerović najoštrije je osudio ispisivanje grafita protiv Čanka i Pavličića i zatražio hitnu reakciju policije i privođenje odgovornih.

"Povodom šovinističkih grafita koji su ispisani protiv Čanka i Pavličića zahtevam najhitniju reakciju policije i otkrivanje i privođenje počinilaca tog akta mržnje", poručio je Omerović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je ukazao da nikakva politička prepucavanja, najave promene vlasti, ne smeju biti razlog ili povod nikome da na ovaj način vređa pojedince, uznemirava građane i ponovo uvodi jezik mržnje.

Brza reakcija države mora jasno da stavi do znanja tim, kako je rekao, ljubiteljima fašističkih ideja, da je Srbija zemlja u kojoj se takvi akti sankcionišu, kao i da metodi linča nisu politička borba.

"Srbija ne sme postati zemlja u kojoj se skidaju table sa imenom Zorana Đinđića, a postavljaju table osuđenim saradnicima okupatora, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Moramo i na ovom primeru Novog Sada dokazati da ideje i metodi najvećeg zla 20. veka - fašizma neće proći, a izvršioci ostati nekažnjeni", poručio je Omerović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.