Usvojen budžet

Izvor: Politika, 30.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen budžet

Za predlog je glasalo 129, dok je protiv bio 21 poslanik. – Budžet je jedna od glavnih mera kojima će država odgovoriti na svetsku ekonomsku i finansijsku krizu, rekao je premijer Cvetković

Narodna skupština Srbije usvojila je sinoć budžet za narednu godinu, sat i po pre isteka zakonskog roka. Za usvajanje je glasalo 129 poslanika vladajuće koalicije, protiv je bio 21 poslanik DSS-a, a radikali, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naprednjaci i poslanici LDP-a i NS-a nisu bili u sali kada se glasalo.

Budžet je, kako je rekao premijer Mirko Cvetković, jedna od glavnih mera kojima će država odgovoriti na svetsku ekonomsku i finansijsku krizu. Prema Cvetkovićevim rečima, on je restriktivno-podsticajan: „Restriktivan je u delu države koja treba da prednjači u štednji, a podsticajan tamo gde treba da se da mogućnost privrednim sektorima koji su najkritičniji.”

Prema vladinom predlogu, predviđeni prihodi u „republičkoj kasi” iznose 698,8 milijardi dinara, rashodi su u visini od 748,8 milijardi dinara, a deficit ne bi trebalo da pređe 1,5 odsto bruto društvenog proizvoda.

Usvajanju budžeta prethodio je dan pun neizvesnosti i preokreta, od optimističnih izjava na početku radnog dana, do popodnevnih bojazni da, možda, ipak, neće biti glasanja jer nema dogovora sa radikalima, mada se od razgovora s njima nije odustajalo. Neizvesnost je trajala sve do 20 časova, kada je i Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS-a, rekao sa skupštinske govornice da će radikali omogućiti vladajućoj koaliciji da izglasa budžet. Pre toga, kao što su i najavili, naprednjaci su povukli sve svoje amandmane, osim jednog, a narodnjaci su odustali od rasprave, mada su i Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS-a, i Velimir Ilić, šef poslaničke grupe NS-a, oštro kritikovali vladu zbog kašnjenja i lošeg predloga budžeta, koji je „inflatoran i neostvariv”.

U srpskom parlamentu ceo dan se spekulisalo da radikali za odustajanje od rasprave traže od vladajuće koalicije da im „ostavi Zemun na miru, odnosno da ne uvodi privremene mere i da nema novih izbora, da im vrati tri mandata poslanika koji su otišli sa Tomislavom Nikolićem, a čije ostavke imaju, i da se sa mesta predsednika Administrativnog odbora smeni Tomislav Nikolić”. Nezvanično se moglo čuti da radikale ne zanima da oni dobiju mesto predsednika Administrativnog odbora, „može da bude i neko iz DS-a, ali ne može Nikolić”.

Prema nezvaničnim informacijama, radikalima je obećano da će dobiti sve što su tražili i to je razlog što su odustali od rasprave i omogućili usvajanje budžeta.

Da su radikali sve pomenuto tražili, rekao je i Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe „Napred, Srbijo”, koji je sa skupštinske govornice optužio vladajuću koaliciju da loše vodi državu, pozivajući vladu da se „uozbilji, ili da se ide na vanredne parlamentarne izbore”. Prema Nikolićevim rečima, usvajanje budžeta omogućeno je učinjenim ustupcima radikalima. On je, međutim, rekao: „Ako su u taj dogovor uključena i tri poslanička mandata SNS-a, to baš neće ići lako. Podsećam da su ti poslanici na skupštinsku prijavnicu dostavili svoje overene izjave da povlače ostavke, ali i da ima još ostavki koje lebde u vazduhu.”

Dragan Todorović novinarima je objasnio da su radikali odustali od rasprave jer je vladajuća koalicija uporno u medijima stvarala utisak da će samo radikali biti krivi ako budžet ne bude usvojen. Todorović je rekao: „Toliko su to ponavljali da su počeli građani da nas zovu telefonom i da nas pitaju zašto nećemo da omogućimo izglasavanje budžeta.” Što se tiče zahteva radikala, Todorović je novinarima rekao da oni nikoga nisu uslovljavali, „mi samo tražimo ono što nam pripada i od toga nećemo odustati”. Prema njegovim rečima, oni traže da im se vrate mandati, a „da bi to bilo moguće, moraju da se ispune preduslovi”. On je rekao da očekuje da Nikolić podnese ostavku na mesto predsednika Administrativnog odbora, „to je najmanje što može da učini čovek koji je izazvao onakav incident”.

-----------------------------------------------------------

Optimista i Deda Mraz

U kasnim popodnevnim satima, kako je ostalo samo pet sati do isteka roka za izglasavanje budžeta, a dogovora nije bilo ni na vidiku, bilo je malo optimista u vladajućoj koaliciji. Diana Dragutinović, ministar finansija, bila je, sudeći po izjavi, jedina koja je sto odsto verovala da će posao biti završen na vreme, a svoj optimizam je objasnila ovako: „Verujem u Deda Mraza, iako imam 50 godina, tako da verujem da će Deda Mraz doneti građanima ove zemlje budžet za 2009. godinu.” Optimizam nije napuštao ni Slavicu Đukić-Dejanović, predsednicu parlamenta, koja je novinarima oko 19 časova rekla da su vrlo mali izgledi da se budžet izglasa, ali: „Ja, ipak, gajim malu nadu da ćemo ga usvojiti.”

-----------------------------------------------------------

Danas vanredno zasedanje

Predsednica Narodne skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović zakazala je za danas u podne vanredno zasedanje parlamenta, na kojem će jedina tačka dnevnog reda biti predlog izmena Zakona o krivičnom postupku. Ovaj zakon vlada je povukla i ponovo ga vratila u proceduru, a njegovo usvajanje neophodno je kako bi se odložila primena ZKP-a do 1. jula 2010. godine, a trebalo je da počne krajem ove godine.

M. Čekerevac

[objavljeno: 30/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.