Izvor: Politika, 15.Okt.2014, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulazim u praznu kuću

Za ozbiljne pomake biće potrebni meseci, možda i godine. Rupa koju je napravio Veroljub Stevanović neće moći potpuno da se zakrpi do izbora 2016.

Široka koalicija od čak 13 partija i pokreta, predvođena Srpskom naprednom strankom, podnela je u ponedeljak inicijativu za razrešenje gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića, koji je ovim gradom neprikosnoveno upravljao poslednjih deset, a ukupno 14 godina. Podršku naprednjacima dali su SPS, DSS, Pokret za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naš grad (bivša G 17 plus), SPO, PUPS, JS, NS, Vulinov Pokret socijalista, SDPS Rasima Ljajića...

Sednica Skupštine grada na kojoj će se glasati o promeni vlasti u jednom od poslednjih velikih utočišta opozicije biće održana najkasnije za 15 dana, a jedini kandidat za prvog čoveka četvrtog po veličini grada u Srbiji jeste Radomir Nikolić, predsednik Izvršnog odbora SNS-a. Sa te se funkcije, verovatno, neće povući, iako ga u rodnom Kragujevcu čekaju mnogi ozbiljni problemi, od praznog budžeta do kašnjenja plata u javnom sektoru.

– Ulazim u praznu kuću. Za ozbiljne pomake biće potrebni meseci, možda i godine. Rupa koju je napravio Stevanović neće moći potpuno da se zakrpi do izbora 2016. godine – procenjuje Nikolić, tridesetosmogodišnji diplomirani menadžer, koji je u ovom intervjuu za „Politiku” zamolio sugrađane da se strpe bar šest meseci.

Finansijska situacija u Kragujevcu je više nego teška, budžet je ispražnjen, plate zaposlenima u javnom sektoru kasne nekoliko meseci, a komunalna preduzeća su pred bankrotom. Kako mislite da izađete na kraj sa svim tim problemima?

Krenućemo sa ozbiljnim uštedama, što podrazumeva i smanjenje troškova za plate...

...znači, slede otpuštanja?

Oni koji su vredno radili ne moraju da brinu. Oni koji su došli na izmišljena radna mesta, po političkoj osnovi i partijskim linijama, a takvih je mnogo, treba da se zapitaju ko ih je tu postavio i koliko su do sada koštali Kragujevčane.

Hoćete li tražiti pomoć republičke vlasti?

Kragujevac mora da se osloni na svoje mogućnosti. Prihodi su dovoljni da grad normalno funkcioniše, ali su prioriteti bili, uglavnom, pogrešno postavljeni. Ne možete ulagati u sport, ako nemate para za osnovne komunalne delatnosti i rad ustanova kulture, zdravstvene, socijalne i dečje zaštite.

Vi, ipak, još niste gradonačelnik. Očekujete li opstrukcije aktuelne vlasti?Može li se desiti da vaša inicijativa za smenu čelnih ljudi grada propadne? Većina vam je „tanka”, imate podršku 44 odbornika što je minimum neophodan za promene (kragujevačka skupština ima 87 odbornika), a iz Stevanovićeve stranka Zajedno za Šumadiju najavljuju nastavak borbe.

Opstrukcije su već počele. Odbornici pojedinih stranaka, članica naše koalicije, javno se prozivaju na društvenim mrežama za nekakvu izdaju, nekim strankama razbijaju stakla na prostorijama, a predsednik Skupštine grada Saša Milenić sebi je dozvolio da ne sazove vanrednu sednicu po hitnom postupku. I to samo zato što on misli da to nije potrebno, ne mareći za inicijativu nove skupštinske većine koja predstavlja i većinu Kragujevčana. Ta većina je stabilna i izglasaće ono što je odavno trebalo da se desi. Vlast u Kragujevcu biće promenjena. Stevanović bi opstrukcijama sebi da kupi još malo vremena, iako time samo produžava agoniju.

Personalna rešenja, to često govorite, nisu toliko važna koliko je važno da se promeni sistem funkcionisanja gradske uprave. Kako mislite to da uradite, ako će vam u vlasti društvo praviti desetak različitih partija i pokreta, od kojih je većina do juče podržavala Stevanovića.

Buduću vlast podržavaće ukupno 13 partija i pokreta, a oni koji su napustili Stevanovića nisu to učinili zato što im je lepše da budu s nama, već zato što su uvideli da sistem koji je on nametnuo ne funkcioniše, da je loš za grad. Mi smo se dogovorili oko principa i stranačke aspiracije neće biti primarne kada budemo određivali ko će obavljati najvažnije poslove. Ključne resore i rukovodeća mesta u preduzećima i ustanovama zauzeće najsposobniji, a to znači da ćemo angažovati i nestranačke ličnosti, ljude od znanja i autoriteta. Stranka koja bi se ograničila samo na svoje kadrove, automatski bi ograničila i razvoj Kragujevca.

Ukoliko nova većina ne bi izglasala budžet za 2015, stvorili bi se uslovi za održavanje vanrednih lokalnih izbora. Vama bi to, možda, odgovaralo, u političkom smislu, tim pre što vas Zajedno za Šumadiju i DS optužuju da želite da se domognete vlasti na silu.

Ne borimo se mi za vlast, već za Kragujevac. Zato nova većina neće izazvati krizu lokalne samouprave. Ovaj grad mora da živi. Vanredni izbori nisu nikome u interesu. Uostalom, redovni izbori će doći brzo, za godinu i po dana. Do tada moramo da uradimo ono što oni pre nas nisu hteli. Posla je mnogo, a sredstava malo. Molim Kragujevčane za strpljenje, a prvi rezultati mogli bi da budu vidljivi kroz šest meseci.

Da li ćete mesto predsednika Izvršnog odbora SNS-a prepustiti drugome?

O tome se stranački organi nisu izjašnjavali, to do sada nije bila tema. Mene je na to mesto postavio glavni odbor, na predlog predsednika stranke Aleksandra Vučića. To mesto je interna stranačka funkcija i nije u vezi ni sa zakonodavnom, ni sa izvršnom vlašću.

Brane Kartalović

objavljeno: 15.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.